Europska komisija predložila 8,6 milijuna eura pomoci Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku objavio je da će Europska komisija pomoći s iznosom od skoro 47 milijuna eura Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Grčkoj. Hrvatska će iz Europskog fonda solidarnosti dobiti 8,6 milijuna eura

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn danas je objavio da će Europska komisija pomoći s iznosom od skoro 47 milijuna eura Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Grčkoj, zbog niza prirodnih katastrofa kojima su te zemlje krajem 2013. i početkom 2014. godine bile pogođene. Republika Hrvatska će iz Europskog fonda solidarnosti dobiti 8,6 milijuna eura, nakon što je početkom ove godine bila pogođena ledenim olujama. Slovenija će, zbog iste nepogode, kojom je bila još teže pogođena, dobiti 18,4 milijuna eura, dok će Italija dobiti 16,3 milijuna eura zbog poplava na Sardiniji koje su se dogodile krajem 2013. godine. Grčka će zbog potresa na Kelafoniji i jonskim otocima dobiti 3,7 milijuna eura.

Povjerenik Hahn izjavio je da današnja odluka odražava samu bit Fonda, a to je solidarnost s članicama Unije. Kazao je da Europski fond solidarnosti pomaže tim zemljama da se oporave i vrate stabilnost, ugroženu ozbiljnim štetama u gospodarskim sektorima poput turizma ili uništenom infrastrukturom. „Predloženim iznosom omogućit će se Italiji, Grčkoj, Sloveniji i Hrvatskoj oporavak od katastrofa te nadoknađivanje troškova spašavanja koje su imale u pogođenim područjima“, rekao je povjerenik Europske komisije. Također je dodao da su ti iznosi specifični i određeni za pomoć od neposrednih i izravnih posljedica prirodnih katastrofa. „Osim toga, sveukupni razvoj navedenih regija potpomaže se putem strukturnih i investicijskih fondova“, nastavio je povjerenik Hahn, pojasnivši da se ulaganjem sredstava u poslovnu podršku, istraživanje i inovacije, ICT sektor tim regijama može pomoći da katastrofe pretvore u priliku za razvijanje održivog ekonomskog modela koji se temelji na njihovim lokalnim prednostima i karakteristikama.

Potporu u okviru Europskog fonda solidarnosti još moraju odobriti Europski parlament i Vijeće.


 

Pisane vijesti