Europska komisija produljila rok za korištenje sredstava EUSF-a za sanaciju štete od potresa u Zagrebu

  • Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/20 svibnja/7.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima povjerenika Europske komisije za proračun i administraciju Johannesa Hahna.
 
Uz predsjednika Vlade bili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.
 
Slijedom jučerašnje odluke Europske komisije Hrvatskoj je i službeno produljen rok za korištenje sredstava EUSF-a za sanaciju štete od potresa u Zagrebu do kraja lipnja 2023. godine, što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete.
 
Zahvalivši Europskoj komisiji na prihvaćanju argumentacije koju je iznijela hrvatska Vlada, predsjednik Vlade i nadležni ministri izvijestili su povjerenika Hahna o poduzetim koracima za ubrzanje korištenja sredstava iz EUSF-a kako bi se dodijeljena alokacija uspješno izvršila u roku.
 
Razgovaralo se i o planovima Hrvatske za pridruživanje schengenskom prostoru i europodručju, što povjerenik Hahn i EK snažno podupiru te ocjenjuju da Hrvatska ispunjava sve kriterije za članstvo.
 
Na sastanku su se predsjednik Vlade Plenković i povjerenik Hahn osvrnuli i na daljnju pomoć i solidarnost EU-a prema Ukrajini, energetsku krizu, kao i gospodarsku i financijsku situaciju u Hrvatskoj.
 
Predsjednik Vlade kazao je da, nakon snažnog oporavka u 2021., Hrvatska i u 2022. i 2023. nastavlja ići u smjeru gospodarskog rasta, smanjivanja javnog duga te financijske stabilnosti, što su potvrdile u svojim izvješćima i međunarodne agencije za dodjelu kreditnog rejtinga.
 
Predsjednik Vlade govorio je i o situaciju na jugoistoku Europe, s naglaskom na BiH te potrebu izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda, što je temelj da BiH bude funkcionalna i stabilna zemlja.

Pisane vijesti