Eurostat: Hrvatska s najvećim rastom BDP-a u EU u prvom kvartalu

Hrvatsko gospodarstvo u prvom je kvartalu 2019.godine ostvarilo najvišu stopu rasta među zemljama Europske unije (EU) na kvartalnoj razini, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Hrvatska je u prvom kvartalu ostvarila rast sezonski prilagođenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada su aktivnosti porasle samo 0,2 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Među zemljama EU-a izraženiji rast na kvartalnoj razini ostvarile su još Mađarska i Poljska, po stopi od po 1,5 posto.

Pad BDP-a zabilježen je samo u Latviji, za 0,1 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Irsku, Luksemburg i Maltu. U procjenama iz svibnja nisu bili raspoloživi podaci za osam zemalja, uključujući Hrvatsku.

Na razini 28-članog EU-a, rast sezonski prilagođenog BDP-a u prvom je kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca ubrzao na 0,5 posto, s 0,3 posto u zadnjem tromjesečju 2018., u skladu s procjenom Eurostata, objavljenom sredinom svibnja.

U eurozoni je stopa rasta na kvartalnoj razini udvostručena, na 0,4 posto, potvrdio je Eurostat u najnovijem izvješću.

Najveći je udio u rastu BDP-a u EU u prvom ovogodišnjem tromjeseču imala potrošnja kućanstava, od 0,3 postotna boda. Slijede bruto ulaganja u fiksni kapital s udjelom od 0,2 postotna boda, dok je doprinos vanjskotrgovinske razmjene bio negativan, navode u Eurostatu.

U eurozoni su potrošnja kućanstava i bruto ulaganja u fiksni kapital bili izjednačeni u doprinosu rastu, s udjelom od po 0,3 postotna boda. Doprinos vanjskotrgovinske razmjene bio je pozitivan, konstatiraju europski statističari.

Nepromijenjen tempo rasta u EU na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini 28-člano gospodarstvo EU-a poraslo za 1,5 posto, kao i u zadnjem kvartalu 2018., u skladu s procjenom objavljenom sredinom svibnja.

Potvrđena je i procjena za eurozonu prema kojoj je 19-člano gospodarstvo u prva tri ovogodišnja mjeseca poraslo 1,2 posto, kao i u prethodnom tromjesečju.

Daleko najviše stope rasta na godišnjoj razini bilježile su Mađarska i Rumunjska, od 5,2 odnosno 5,1 posto. U stopu ih prati Poljska sa stopom rasta od 4,7 posto.

Hrvatska je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila rast BDP-a od 3,9 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U zadnjem tromjesečju 2018. rast je iznosio 2,5 posto.

Negativnu stopu imala je samo Italija, gdje su aktivnosti na godišnjoj razini smanjene za 0,1 posto, nakon stagnacije u prethodna tri mjeseca.

Od drugih značajnih hrvatskih trgovinskih partnera, Njemačka je u prvom tromjesečju ostvarila rast od 0,7 posto, a Slovenija od 3,7 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Izvor: Hina



Pisane vijesti