Fiksiramo najviše maloprodajne cijene goriva na svim benzenskim postajama, osim onima na autocestama

  • Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/20 lipnja/1.png

Premijer Plenković predstavio je danas nove Vladine mjere kojima su fiksirane najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama na postojećih 13,50 kuna za benzin, za dizelsko gorivo na 13,08 kuna i za plavi dizel na 9,45 kuna. Da Vlada nije intervenirala, dodao je, od sutra bi na svim benzinskim postajama cijena bila za dizelsko gorivo 14,57 kuna, za benzin 14,06 te za plavi dizel 10,93, a bez svih dosadašnjih Vladinih mjera, naglasio je premijer, dizel bi sada koštao 16,64 kune, benzin 15,95, a plavi dizel 11,83.

Nakon što je Vlada jutros na telefonskoj sjednici dopunila Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, predsjednik Vlade Andrej Plenković pojasnio je detalje izmjena navedene Uredbe donesene zbog porasta cijena naftnih derivata i udara na standard hrvatskih građana.
 
"Izmijenili smo Uredbu tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama na postojećih 13,50 kuna za benzin, za dizelsko gorivo na 13,08 kuna i za plavi dizel na 9,45 kuna", istaknuo je premijer Plenković i dodao kako će se ova mjera odnositi na 94 posto benzinskih postaja u Hrvatskoj.
 
Dodao je da se najviše maloprodajne cijene propisane ovom Uredbom primjenjuju samo za naftne derivate bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva, dok se cijena premium goriva kao i do sada formira slobodno.
 
Naveo je da je odnos prodaje baznog i aditiviranog benzina 50:50, a kod dizela je to 70:30, te stoga kompanije imaju dovoljno prostora da slobodno formiraju cijenu.
 
Ova mjera, dodao je, stupa na snagu sutra i vrijedit će dva tjedna, a tada će Vlada prateći situaciju na tržištu donositi nove odluke.
 
"U fazi smo koja zahtijeva kontinuiranu prilagodbu naših mjera i kontinuirani izlazak u susret intervencijama Vlade za zaštitu standarda hrvatskih građana", poručio je premijer Plenković.
 
Svaki će hrvatski građanin, naglasio je predsjednik Vlade, plaćati manju cijenu goriva nego što bi to bio slučaj bez te mjere.
 
Bez Vladinih mjera dizel bi sada koštao 16,64 kune, benzin 15,95 kuna, a plavi dizel 11,83
 
Da Vlada nije intervenirala, dodao je, od sutra bi na svim benzinskim postajama cijena bila za dizelsko gorivo 14,57 kuna, za benzin 14,06 te za plavi dizel 10,93.
 
S obzirom da se plavi dizel praktički ne koristi na autocestama, jedino što će se sutra dogoditi jest rast cijena benzina i dizela na autocestama.
 
"Mi smo do sada poduzimali interventne mjere kojima smo limitirali marže distributera naftnih derivata na 65 lipa za dizel i za benzin, a za plavi dizel na 40 lipa, smanjili smo trošarine za 80 lipa za benzin, za 40 lipa za dizel, ukinuli smo naknadu za biogoriva, što je 50 lipa, i uveli smo sustav  14-dnevnog obračunskog razdoblja za cijene naftnih derivata", podsjetio je premijer Plenković.
 
Bez svih tih Vladinih mjera, naglasio je premijer, dizel bi sada koštao 16,64 kune, benzin 15,95, a plavi dizel 11,83.
 
"Ušteda građanima je 2,45 kuna po litri benzina, 3,56 kuna po litri dizela i 2,38 kuna po litri plavog dizela", naveo je predsjednik Vlade naglasivši da je i današnjom mjerom Vlada dodatno zaštitila standard građana, a istodobno, vodeći računa da je Hrvatska vrlo popularna autodestinacija, osigurala prihode za vrijeme turističke sezone.
 
Ako se dosadašnji trendovi nastave, ova turistička sezona bit će bolja nego rekordna 2019.
 
U kontekstu turističke sezone premijer Plenković istaknuo je da je u Hrvatskoj od početka ove godine ostvareno 4,6 milijuna dolazaka te 18 milijuna noćenja, što je 150 posto više dolazaka i 145 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani, a ujedno i 94 posto noćenja rekordne 2019.
 
"Ako se taj trend nastavi, možemo očekivati turističku sezonu koja će biti bolja nego što je bila rekordna 2019.", poručio je premijer Plenković.
 
Ohrabruje, dodao je, i porast vrijednosti fiskaliziranih računa koji su sada za 25,8 posto veći nego u istom razdoblju lani, a broj izdanih računa je 15,2 posto veći.
 
Bilježi se i porast broja vozila na autocestama, čak i u usporedbi s pretkriznom 2019. godinom, pa je dosad broj vozila na autocestama bio za 2 milijuna veći nego u istom razdoblju tada.
 
Vlada ima još prostora za intervencije ako bude potrebno
 

Novinare je zanimalo koliko je još ostalo manevarskog prostora za Vladine intervencije.
 
"Imamo još prostora", kazao je premijer Plenković pojasnivši da se to odnosi, primjerice, na mogućnost daljnjeg fiksiranja cijena i daljnje smanjivanje trošarina. 
 
Upitan je li realno očekivati da će strani turisti izbjegavati točiti gorivo na autocestama, premijer je kazao kako misli da to nije realno te da će, ako toga i bude, to biti vrlo mali dio ljudi, naglasivši da je hrvatska politika u potpunosti nediskriminirajuća prema stranim građanima.
 
Svagdje je za svakoga ista cijena, dodao je, naglasivši da Hrvatska ne primjenjuje mehanizam poput Mađarske, za kojeg je uvjeren da će kasnije pasti na Europskom sudu jer se radi o čistoj diskriminaciji koja ne može proći u Europskoj uniji.
 
Govoreći o dosadašnjim Vladinim anti-inflacijskim mjerama, premijer Plenković je najavio da će Vlada donositi i odluke koje će biti ciljane i proporcionalne za sektor proizvođača u poljoprivredi i ribarstvu.
 
Kada je riječ o trgovini, naglasio je, moraju se angažirati svi mehanizmi u društvu jer nije dovoljno da Vlada smanji PDV, a da onda neki u tom lancu profitiraju neopravdano.
 
Tu važnu ulogu imaju i mediji i udruge za zaštitu potrošača koji mogu prozivati one koji nastoje u ovom trenutku profitirati neopravdano dižući cijene.
 
Ovaj trenutak, dodao je, zahtijeva široki konsenzus i društvenu odgovornost svih sudionika.
 
"Vlada može učiniti povoljniji okvir, smanjiti poreze, smanjiti trošarine, ograničiti cijene, međutim ne možemo baš sve. Ne možemo zamijeniti nekoga u tom lancu tko na kraju formira cijenu. Ovo je trenutak da svi budemo odgovorni, a mi svojim primjerom činimo upravo to i činit ćemo na način da kalibriramo mjere da zaštitimo standard građana, a da nam svi gospodarski subjekti ostanu na nogama", poručio je predsjednik Vlade istaknuvši da je to bila logika Vladina djelovanja u protekle dvije i pol godine krize.
 
Sve mjere usmjerene na ublažavanje efekata inflacije, ali i da se osigura sigurna opskrba
 
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da su ovo trenuci kada bi sve karike u lancu trebale dati svoj doprinos.
 
„Ako ćemo se ponašati kao odvojeni silosi, dugoročno ćemo svi gubiti“, kazao je.
 
Naglasio je da su sve mjere usmjerene na ublažavanje efekata inflacije, ali je jednako važno da se osigura sigurna opskrba, da ne dođe do nedostataka i manjkova.
 
„Ne govorim samo o pogonskom gorivu, već i maloprodaji hrane“, rekao je i dodao da je država tu izašla u susret najviše što može, jer ne može smanjiti stopu PDV-a ispod 5 posto.
 
Ministar je kazao i da je ostalo, što se tiče trošarinskog dijela, još 37 lipa raspoloživo do minimalne trošarine na benzin i 19 lipa na dizel, jer nitko ne može predvidjeti daljnji razvoj situacije, te je ostavljen prostor da se još nešto napravi ako se stvari pogoršaju.
 
Vlada će, kao i do sada, voditi računa o svim građanima i gospodarstvu
 
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, na upit očekuje li u turističkoj sezoni veće gužve van na crpkama van autoceste zbog manjih cijena goriva, kazao je da postoji mogućnost da će se netko zaustaviti i natočiti gorivo, ali će to biti manji dio turista.
 
Opovrgnuo je navode o navodnoj nestašici goriva na nekim crpkama te napomenuo da je trgovačka marža smanjena za samo 10 lipa.
 
„Treba gledati širu sliku, ne očekujem nikakve nestašice“, rekao je i istaknuo da će Vlada , kao i do sada, kao i jutros, voditi brigu o svim građanima Hrvatske i našem gospodarstvu, ali u ovoj teškoj situaciji svi moraju na svoja leđa uzeti dio krize.
 
„Mi ćemo s naše strane sve raditi kao do sada da pomognemo, a od svih očekujemo da podnesu dio ovog tereta“, zaključio je.


 
 

Pisane vijesti