Filipović: Sljedećeg tjedna može se očekivati osjetno pojeftinjenje dizela

Slika /Vijesti/2023/Ožujak/24 ožujka/Filipović 2.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je danas da se od sljedećeg tjedna može očekivati osjetno pojeftinjenje dizela.

"Što se tiče cijena naftnih derivata i goriva, cijene su u protekla dva tjedna padale i mogu reći da se od sljedećeg tjedna može očekivati osjetno pojeftinjenje dizela," rekao je dodavši da će se, kada je riječ o benzinu, vidjeti kakvo će biti trgovanje danas na tržištu Mediterana - ili će, kaže, biti na istoj cijeni ili će biti lagani pad cijene.
 
Filipović je sudjelovao na konferenciji „Kvarner kao energetsko čvorište - LNG, budućnost plina i tranzicija prema vodiku“ koja se održava u Opatiji.
 
Na pitanje o cijenama nafte i plina te privodi li se energetska kriza kraju, odgovorio je da, dok traje ruska agresija na Ukrajinu, ne možemo govoriti o tome da nema krize i da više neće biti poremećaja što se tiče energetike, cijena goriva, plina i električne energije.
 
Nastavio je kako je dobro da su se cijene stabilizirale te da su, kada je riječ o plinu, nakon što je na europskoj razini odlučeno o ograničavanju cijene na maksimalnih 180 eura po megavatsatu, cijene polako krenule prema dolje. Jučer je cijena plina bila oko 40 eura po megavatsatu, a neke projekcije su od 40 do 50 tijekom cijele ove godine. Naravno, sve se to može i promijeniti, no situacija je sada zadovoljavajuća, kazao je.
 
Govoreći o električnoj energiji, rekao je da su kroz dva paketa mjera ograničene cijene električne energije tako da se  građanima cijena ne promjeni. „Kada usporedimo Zagreb s drugim europskim metropolama, samo je u Budimpešti niža cijena električne energije. Nastavit ćemo štititi građane, mikropoduzetnike, obrtnike, mala poduzeća te velike i srednje jer smo i njima ograničili cijenu struje kako bi gospodarstvo išlo naprijed.“
 
Na pitanje o stranici kretanje-cijena.hr, na kojoj su sada i cijene sedam novih trgovačkih lanaca, Filipović je rekao da se od danas na toj aplikaciji može vidjeti 10 trgovačkih lanaca. "Ništa se nije promijenilo, od početka smo imali Konzum, KTC i Tommy, koji su se izuzetno korektno ponijeli prema građanina, jer su nam dostavili cijene koje smo zatražili."
 
Rekao je da se može vidjeti oko 350 proizvoda po pojedinom trgovačkom lancu, kao i potrošačku košaricu sa cijenama proizvoda na 31. prosinca lani, a zadnja je cijena od 15. ožujka. Dodao je da veseli da su u Konzumu, KTC-u i Tommyju cijene nešto niže nego zadnjeg dana lani.
 
Naglasio je da su i druge trgovačke lance još jednom  pozvali da se dobrovoljno pridruže inicijativi, ali oni to nisu napravili. "Mi smo te cijene popisali pa će građani od danas imati cijene 10 trgovačkih lanaca i moći donositi informirane odluke o kupovini i birati kome će pokloniti povjerenje."
 
Na pitanje tko će popisivati cijene te postoji li mehanizam kojim se trgovce može natjerati da to sami rade, Filipović je rekao da „nekog tjeranja nema.“ „Mislim da je njima u interesu biti transparentan prema potrošačima, danas je najvažnije zadržati povjerenje potrošača. Ako ništa ne skrivate, ako želite biti korektni, pokažite cijene, uostalom one su dostupne na policama, pa zašto ih građani ne bi mogli komparirati na jednom mjestu.“
 
Rekao je da su angažirali tvrtku, koja će to obavljati taj posao dok bude potrebe te da se radi o trošku manjem od 200 tisuća kuna na godinu.
 
Na pitanje hoće li biti sankcija za sedam tvrtaka koje su se oglušile, rekao je da sankcija nema, da će potrošači odlučiti kome će pokloniti povjerenje. Dodao je da je stranica do sada posjećena 440 tisuća puta te da, koliko zna, problema u radu stranice nije bilo.

Izvor: Hina

Pisane vijesti