​Filipović za Dnevnik HTV-a: Poruka EK je da imamo žilavu, otpornu ekonomiju i da se znamo nositi s krizama

O gospodarskim temama u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.
 

Govoreći o tome kako prema ocjeni Bruxellesa Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža rekao je kako nam to donosi lakši ulazak u europodručje.
 
"Naime, ulaskom u europodručje dio rejting agencija najavio je podizanje kreditnog rejtinga naše domovine. Kada idemo u tome smjeru imat ćemo i povoljnije financiranje nego da nismo u eurozoni. To je jedna od konkretnih stvari. Kada pogledate cijeli izvještaj jasna je tendencija i pohvala od Europske komisije da dolazi do smanjenja udjela javnog duga u BDP-u. Za vrijeme mandata naše Vlade kontinuiran je rast prosječne plaće, povećana je minimalna plaća s 333 eura na 500 eura. Kad pogledamo u odnosu na 2008. danas imamo najveći broj osiguranika, a stopa nezaposlenosti je prepolovljena. Poruka je danas da imamo žilavu, otpornu ekonomiju i da se znamo nositi s krizama, a svi znamo da smo imali i pandemiju i potres i sada imamo ekonomske i energetske izazove, rekao je ministar Davor Filipović u središnjem Dnevniku HTV-a.
 
Bit ćemo i u budućnosti uz građane i gospodarstvo
 
O cijenama goriva koje sutra ponovno rastu te što će Vlada učiniti Filipović je rekao kako je Vlada već intervenirala.
 
"Vlada je već ograničila visinu marže na 75 lipa, ukinuta je naknada za biogorivo od 50 lipa, a smanjene su i trošarine. Da nije bilo te intervencije cijene i benzina i dizela bi bile veće nego što su sada. Razmatramo situaciju,  kao što je i rekao premijer, pratit ćemo sve i intervenirati, kao što smo to radili i dosad. Bili smo uz sugrađane dosad, bit ćemo i u budućnosti, naglasio je Filipović".
 
Na pitanje hoće li se pomoći gospodarstvu nekim novim paketom mjera jer cijene energenata utječu na proizvođače, a onda i na potrošače, Filipović je rekao kako je i današnji izvještaj Europske komisije ocijenio paket mjera Vlade, koji je na snazi od 1. travnja, kao iznimno dobar paket.
 
"Taj je paket pomogao i građanima, cijene struje su poskupjele do 10 %, plina do 20 %. Da nije bilo intervencija Vlade to bi bilo kudikamo više. Pratimo situaciju, bit ćemo i u budućnosti uz naše građane i gospodarstvo", istaknuo je Filipović.
 
Izvor: HRT/ Vlada
 

Pisane vijesti