Filipović za Dnevnik Nove TV: Nalazi revizije koristit će se za unaprjeđenje poslovanja HEP-a

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV, gdje je govorio o reviziji u HEP-u, tužbama u Ini i Foretnovi.   

Ministar je naglasio da se nalazimo u jeku nezapamćene energetske krize te da je HEP preuzeo veliki teret na svoja leđa kako bi naši građani, ali i poduzetnici imali cijenu električne energije koja je višestruko niža od tržišne.
 
"Mjere su stupile na snagu 1. listopada, a jedan od ciljeva izvanredne revizije jest da se utvrdi krvna slika HEP-a, odnosno da vidimo kako je HEP točno poslovao od početka ove godine do 30. rujna, znači do trenutka kada su mjere krenule, a sve kako bismo imali kvalitetnu podlogu za donošenje odluka u budućnosti'', kazao je.
 
Upitan je li ovo na neki način iskaz nepovjerenja prema aktualnim kompanijskim strukturama, Filipović je rekao da to ne bi gledao kroz prizmu vjeruje li nekome ili ne vjeruje, nego kroz prizmu da mu trebaju precizni podaci i činjenice kako bi se mogle donositi kvalitetne odluke u budućnosti.
 
''Svi znamo da je velika neizvjesnost ispred nas, prema tome moramo imati uporišta za donošenje dobrih odluka. Vidjet ćemo kako je HEP poslovao u ovom razdoblju, kakav je učinak mjera i na temelju toga ćemo razmišljati kao dalje, kakve poteze vući, u kojem smjeru ići, to je osnova'', istaknuo je.
 
Na napomenu da Uprava HEP-a još uvijek ima privremen mandat na šest mjeseci koji ističe u prosincu, te ponovljeno pitanje je li ipak riječ o određenom nepovjerenju, Filipović je kazao: ''Malo ću se našaliti pa ću reći kako ima jedna izreka koja kaže da treba svakome vjerovati, ali nakon što se provjeri''.
 
Osim kao važna karika u podnošenju tereta spram građana i gospodarstva, HEP se, rekao je, između ostalog, Filipović, može gledati i kao važan faktor za nacionalnu sigurnost.
 
Filipović je najavio da će redovni revizor biti izabran za 2022. godinu, a ovdje se, dodao je, ciljano pregledavaju određeni dijelovi poslovanja HEP-a. "Napravit će se analiza svih kupoprodajnih ugovora HEP-a kada govorimo o energentima, mislim tu na struju, plin i ugljen, i to tako da se pogleda što se radilo u 2021. godini, koja nije bila krizna i da se usporedi s ovim razdobljem do 30. rujna, a svi nalazi revizije će se koristiti za unaprjeđenje poslovanja HEP-a", kazao je.
 
U Ini nužno promijeniti model korporativnog upravljanja
 
Ministar Filipović se osvrnuo i na tužbe u Ini.
 
''Nije nitko rođen da bi bio direktor neke državne firme ili član Uprave firme u kojoj država ima 44 posto dionica", kazao je, dodavši da je poruka Vlade bila jasna da oni trebaju otići sa svojih pozicija. "Svi znaju kakav se tamo skandal dogodio. Naravno, svatko ima pravo tužiti i ući u neki sudski proces, ali ne bih prejudicirao ishod tih postupaka", rekao je.
 
Ponovio je da je u Ini nužno promijeniti model korporativnog upravljanja i to je, dodao je, nešto na čemu trenutno radimo.

''Komentirao sam i nedavno da je jedna od najvećih pogrešaka hrvatske politike bila prodaja Ine, to je sve započelo 2003. godine i onda se to događalo u fazama i danas se nalazimo u situaciji u kakvoj jesmo", ustvrdio je Filipović.

Što se tiče oporbenih prijedloga, ministar je poručio neka pokušaju. "A bilo kakvo pravno rješenje bi bilo dobrodošlo, međutim, nije to tako lako", dodao je.

Najvažnije nam je da Fortenova uspješno posluje

Kad je riječ o Fortenovi, ministar je kazao da se utvrđuju činjenice.

''Najvažnije nam je da to poduzeće neometano i uspješno posluje, i to je ono što se događa, a sve zavrzlame oko preuzimanja će se rješavati u razdoblju koje je ispred nas", dodao je.

Rekao je da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u okviru kojega funkcionira i stalna skupina za praćenje sankcija, u suradnji s drugim institucijama poput HANFA-e, radi na tome kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice i kako bi se vukli određeni potezi.

Izvor: Vlada/Nova TV

Pisane vijesti