Filipović za Novu TV: Cilj aplikacije je da građani transparentno vide kako se kreću cijene u trgovačkim lancima

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV.  

Kazao je da je aplikacija preko koje će građani pratiti i uspoređivati koliko rastu ili padaju cijene u potpunosti razvijena i sada je u testnoj fazi. Dodao je da je danas predstavljena sindikatima i novinarima, izrazivši uvjerenje da će u idućim danima biti dostupna i svim građanima kako bi im pomogla da donose informirane odluke o kupovini.
 
Cilj je da građani transparentno vide kako se kreću cijene u trgovačkim lancima, objasnio je Filipović i potvrdio da su od trgovaca tražili da im dostave cijene unazad godinu dana. ''Tražili smo da nam dostave podatke za cijelu prošlu godinu kako bismo kao Ministarstvo mogli napraviti detaljnu analizu što se događalo s cijenama", kazao je.
 
Ministar je podsjetio i da dio trgovačkih lanaca nije želio dostaviti cijene, rekavši da će svatko dostaviti podatke koji se od njega traže, ako nema ništa za skrivati.
 
Pokušat ćemo putem aplikacije utjecati da ne dolazi do neopravdanog dizanja cijena
 
"Mi ne tražimo te podatke za sebe, tražimo ih radi naših građana da bi oni mogli vidjeti kako su se kretale cijene i tko je prema njima bio korektan i da bi onda to mogli valorizirati kada idu u kupnju u neki od trgovačkih lanaca. Ako netko uopće ne želi dostaviti podatke, jasno je kakvu poruku šalje građanima, a vjerujem da će građani to u konačnici znati cijeniti'', istaknuo je Filipović.
 
Kazao je i da postoji mehanizam putem kojeg će se popisati cijene trgovačkih lanaca koji ih ne žele dostaviti. "Imamo mehanizam da angažiramo nekoga tko će popisati te njihove cijene i onda ih staviti također na našu stranicu da građani mogu vidjeti čemu se tu radi", pojasnio je.
 
Poanta ove aplikacije, istaknuo je ministar, je da pokušamo utjecati da ne dolazi do neopravdanog dizanja cijena.
 
"A kad pogledate samo analizu podataka koju imamo do sada može se vidjeti da od 31. 12. do kraja siječnja nije bilo skoka cijena. Raslo je po pet, šest artikala u ova tri trgovačka lanca, i to onih koji su rasli opravdano, sezonski ili neko voće i slično, a veliki broj proizvoda je također u jednom dijelu smanjio cijene'', pojasnio je Filipović.
 
Idući tjedan značajno pojeftinjenje dizela i benzina
 
Kad je u pitanju cijena goriva, ministar je najavio da će idući tjedan doći će do značajnog pojeftinjenja dizela i benzina, uz ogradu da treba još vidjeti kako će završiti današnji dan.
 
Podsjetio je da je 5. 2. započeo embargo na kupovinu ruskih derivata te da se u Europskoj uniji ništa više ne može uzimati iz Rusije. Kazao je da su se mnogi pribojavali da će to loše djelovati na cijenu goriva i da će one ići u nebo, istaknuvši da se Europa na vrijeme pripremila, te da je dovoljno zaliha.
 
"Kada primjerice pogledate kretanje cijena prošloga tjedna pa do jučer, da sada izračunavamo cijenu dizela on bi pao za 12 centi, znači oko 90 lipa, a benzin bi pao tri centa, znači nekakvih 21, 22 lipe'', rekao je ministar.

Vlada će kao i dosad biti uz naše građane i gospodarstvo
 
Upitan o mjerama, Filipović je kazao da će Vlada djelovati i dalje. ''Mi smo cijelo vrijeme dosad bili uz naše građane i gospodarstvo. U prošloj godini smo intervenirali triput i tako ćemo napraviti i nakon 31. ožujka", naglasio je.
 
Rekao je da su svi resori dobili zadaću da analiziraju gdje se stvari mogu poboljšati i što se može napraviti nakon 31. ožujka. "Bit ćemo uz naše građane, kao što smo bili i dosad, u opsegu onoliko koliko bude trebalo", poručio je.
 
U prilog tome vratio se na cijenu goriva, podsjetivši da je kod nas cijelo vrijeme dizel gotovo dvije kune niži radi Vladine intervencije.
 
Na pitanje znači li to da će onda i dio trgovaca i dalje moći biti neposlušan, Filipović je odgovorio da je "život uvijek dvosmjerna cesta".
 
"Ne može se s jedne strane očekivati da netko traži podršku Vlade, pita za mjere, mi dajemo maksimalnu podršku, a onda s druge strane, primjerice trgovački lanci nisu u stanju poslati podatke. To je iznimno nekorektno, a trebamo razmišljati o dobrobiti naših građana. To Vlada čini cijelo vrijeme, to trebaju raditi i poslovni subjekti", istaknuo je ministar.
 
Izvor: Nova TV/Vlada

Pisane vijesti