Frka-Petešić i Beaune: Solidarnost Francuske i Hrvatske pokazala europsko zajedništvo

  • Slika /Vijesti/2021/srpanj/22 srpnja/E66bbFoXMAIyXr-.jpg

Uzajamna solidarnost Hrvatske i Francuske nakon požara u pariškoj katedrali Notre-Dame i potresa u Hrvatskoj, znak su dobrih odnosa dvije zemlje ali i privrženosti europskom zajedništvu, istaknuli su u četvrtak predstojnik ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka-Petešić i francuski državni tajnik za europske poslove Clemente Beaune.

"Zahvalni smo na europskoj solidarnosti jer ćemo zahvaljujući pomoći iz europskog fonda solidarnosti moći puno brže obnoviti, ne samo katedralu, nego i brojne crkve u u Zagrebu i okolici i diljem Hrvatske", rekao je Frka-Petešić. prigodom obilaska s francuskim državnim tajnikom zagrebačke katedrale oštećene u potresu prošle godine.

Podsjetio je da je Hrvatska među prvima ponudila pomoć nakon požara pariške katedrale Notre-Dame prije dvije godine i ocijenio da su ti događaji ojačali suradnju Francuske i Hrvatske "u duhu europske solidarnosti na području obnove".

Beaune je istaknuo da je njegov posjet "znak solidarnosti između Hrvatske i Francuske" koje su povezali tragični događaji posljednje dvije godine.

Istaknuo je kako je Hrvatska iskazala solidarnost nakon požara u pariškoj katedrali "što je bilo izrazito važno i simbolički i konkretno" u projektu obnove, te da je Francuska nakon potresa u Hrvatskoj sudjelovala u europskoj solidarnosti kao "prijatelj Hrvatske".

Vrlo dobra suradnja Hrvatske i Francuske

Beaune je napomenuo kako je njegov posjet kontekstu tih događaja i znak privrženosti "europskog identitetu i odnosa prema zajedničkoj europskoj baštini".

"Mislim da je ovo znak da kada imamo strašne događaje da ih možemo zajednički prevladati djelujući kroz Europu i s Europom", rekao je.

Francuski državni tajnik je ocijenio i kako je suradnja Hrvatske i Francuske i vlada dviju zemlja "vrlo dobra" te da je i njegova "nazočnost danas ovdje u Zagrebu i posjet katedrali snažan znak našeg zajedničkog rada i uključenosti u europski projekt".

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti