Fuchs: Hrvatska u europskom vrhu po nastavi održanoj uživo

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u petak da je Hrvatska u europskom vrhu, ako ne i na samome vrhu, po satima nastave održane uživo tijekom netom završene školske godine te je izrazio zadovoljstvo što je tako zahtjevna školska godina uspješno završena.

Ministar znanosti i obrazovanja čestitao je svim nastavnicima, ravnateljima, učenicima i njihovim roditeljima na strpljenju tijekom ove zahtjevne školske godine.
 
"Bilo je lijepo vidjeti kako je analiza pokazala da su oni modeli koje smo na početku primijenili da se regionalno, ili čak mikro do razine škola, odlučuje o tomu kada će se nastava održavati 'licem u lice', a kada je vrijeme za online nastavu", rekao je Fuchs prije sjednice Vlade.
 
Državna matura provodi se bez problema
 
Ocijenio je kako su takvim pristupom dokazali, unatoč skepticima, da je u razrednoj nastavi, odnosno od prvoga do četvrtoga razreda osnovne škole, 98 posto učenika pohađalo nastavu "licem u lice", a nešto manje, odnosno 87 posto učenika viših razreda osnovne škole, te 71 posto srednjoškolaca, isključujući maturante kojih je čak 90 posto pohađalo nastavu uživo.
 
Kada se pak, dodao je Fuchs, pogledaju oni izvještaji koji su se 'provlačili' u javnom prostoru, stekao se dojam da je bilo puno više online nastave.
 
"Po tim podatcima o broju sati učenika provedenih u nastavi uživo sigurno smo u samom vrhu u Europi, ako nismo i najbolji", istaknuo je ministar.
 
Fuchs je najavio da će te podatke predstaviti na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kopenhagenu 2. srpnja na konferenciji o iskustvima u nastavi tijekom pandemije koronavirusa.
 
Rekao je kako se državna matura provodi bez problema i bez kataklizmičkih scenarija o tomu kako će maturu polagati oni koji su u samoizolaciji. Odnosno, dodao je, sve je u skladu s predviđanjima o tomu kako upravljati čitavim procesom da što manje maturanata bude u samoizolaciji. Fuchs je podsjetio kako su zato i odlučili da se dva posljednja dana nastave za maturante održe online napomenuvši da je, ako se u međuvremenu nije nešto promijenilo, prošli tjedan u samoizolaciji bilo samo sedam maturanata koji će na jesen pisati državnu maturu.
 
U Vukovaru svi učenici idu u iste škole, bez obzira na nacionalnost
 
Na novinarsku primjedbu vezanu za tvrdnju vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave o segregaciji učenika u vukovarskim školama po nacionalnoj pripadnosti, ministar je odgovorio da u Vukovaru svi učenici, bez obzira na nacionalnost, idu u iste škole, Istaknuo je da se nastava provodi po istim nastavnim programima, ali da ima razreda u kojima se predaje na srpskom i u kojima se predaje na hrvatskom jeziku.
 
Podsjetio je da je pohađanje nastave na jezicima nacionalnih manjina ustavna i zakonodavna kategorija u Republici Hrvatskoj.
 
"Slušanje nastave samo na srpskom jeziku nije jedini primjer jer postoje škole koje izvode nastavne programe na jezicima drugih nacionalnih manjina, primjerice na češkom", rekao je Fuchs. 
 
Ministar se složio s dodatnom novinarskom primjedbom kako je situacija u Vukovaru zbog svima poznatih razloga neusporediva s drugim primjerima.
 
Ali, rekao je, "pitanje je izvođenja nastave, a postoje A, B, i C model nastave koji biraju roditelji a mi nismo dobili prijedlog kako gradonačelnik Penava namjerava riješiti tu situaciju". Fuchs je najavio da će se ministarstvo, kada dobije Penavin prijedlog, na njega i očitovati. 
 
Ocijenio je kako rješenje nije jednostavno te ponovio da po zakonu roditelji mogu birati način na koji će njihovo dijete pohađati nastavu, istaknuvši kako nema posebnih udžbenika iz bilo kojega predmeta,
 
Odnosno, objasnio je, kada se odobreni udžbenici iz nekoga predmeta prevode na jezik neke od nacionalnih manjina, sadržaji i ishodi koji se trebaju postići su jedinstveni, osim u C modelu gdje su dodatni sati nastave iz nekih drugih predmeta.
 
"Zaista me interesira kako će u Vukovaru izraditi prijedlog izvođenja nastave u mješovitim razredima ako roditelji odluče da će njihovo dijete pratiti nastavu na materinskom jeziku" izjavio je Fuchs. Dodao je da Penava možda ima neki novi pristup, ali da mu je nepoznat.
 
"Neka nas gradonačelnik Penava iznenadi s konstruktivnim prijedlogom", poručio je ministar.
 
Na pitanje može li o tome Grad Vukovar samostalno odlučiti, Fuchs je kratko odgovorio - može predložiti kao osnivač i vlasnik škola, a Vlada mora za to dati suglasnost ili odbiti prijedlog. Dodao je da, koliko je njemu poznato, Vlada o tome još nije raspravljala.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje | Radovan Fuchs