Fuchs: Između 2026. i 2027. sve škole radit će u jednoj smjeni

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/16 lipnja/Fuchs 2.jpg

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je Splitu da će između 2026. i 2027. godine sve škole u Hrvatskoj raditi u jednoj smjeni te pozvao na osmišljavanje novih studijskih programa i odbacivanje starih, koji nisu u skladu s vremenom.

"Između 2026. i 2027. godine sve škole u Hrvatskoj radit će u jednoj smjeni tako da sva djeca u Republici Hrvatsko imaju jednake uvjete obrazovanja", rekao je ministar Fuchs na svečanosti obilježavanja 49. godišnjice Sveučilišta u Splitu.

Najavio je da će sljedeći tjedan biti predstavljena prva faza poziva za izgradnju škola za potrebe jednosmjenske nastave vrijedna oko 300 milijuna eura. Nakon toga će, dodao je, uslijediti izgradnja sportskih dvorana u školama.

"Imamo posebne stimulativne mjere za upis što većeg broj učenika u gimnazijske programe kako bismo dobili mlade dobro pripremljene za studiranje", poručio je Fuchs.

Očekujem kreativne i potpuno nove multidisciplinarne studijske programe budućnosti

Naglasio je da će biti potrebno osmisliti nove studijske programe u skladu s vremenom, a stare tradicionalne studijske programe micati u stranu.

"Očekujem kreativne i potpuno nove multidisciplinarne studijske programe budućnosti", rekao je Fuchs i dodao da smo u zadnjih desetak godina bili izloženi ugrozama kao nikad prije -zdravstvenim, gospodarskim, geopolitičkim, kao i krizom s energentima izazvanu sukobima na razini globalnih sila.

Podsjetivši da je nedavno pirimo glavnog direktora svjetske meteorološke organizacije, ministar je istaknuo su Antarktika i Mediteran dvije točke najviše izložene klimatskim promjenama, koje se najbrže zagrijavaju.

"Mi ćemo vrlo brzo osjetiti posljedice klimatskih promjena, temperature će se debelo dizati iznad uobičajenih, što će imati implikacije na turizam", rekao je Fuchs i dodao kako postoje razmišljanja da će biti potrebno otvaranje istraživačkih, ali i studijskih programa posvećenih klimatskim promjenama.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Radovan Fuchs