Fuchs: Osigurati infrastrukturu za cjelodnevni boravak učenika u školi

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je nakon sastanka s varaždinskim županom Radimirom Čačićem kako se mora osigurati infrastruktura za cjelodnevni boravak učenika u školi, što je cilj Republike Hrvatske u narednom razdoblju.

Ministar Fuchs rekao je kako je na radnom sastanku sa županom Čačićem definirao buduće projekte pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Kazao je da se u sklopu Fonda za oporavak, vrijednog više od 22 milijarde eura, otvara prostor i za obrazovanje, odnosno otvaraju se velike mogućnosti za izgradnju škola u Republici Hrvatskoj.

"Koncept je u tome da se ide na cjelodnevni boravak učenika u školi. Za to moramo sagraditi određenu infrastrukturu", rekao je ministar naglasivši kako u Hrvatskoj u ovom trenutku oko 40 posto škola radi u dvije smjene.

Prelaskom na sustav cjelodnevnog boravka u školama značajno bi se povećao broj aktivnih sati djece u školi, kazao je Fuchs te dodao da djeca u Hrvatskoj, u odnosu na druge u Europskoj uniji, imaju najmanji broj sati u nastavi.

"Time bi se prilagodila satnica, proširila bi se mogućnost da djeca usvajaju i određena druga znanja kroz međupredmetne teme, rješavale bi se domaće zadaće kako bi doma provodilo kvalitetno vrijeme sa svojim roditeljima“, objasnio je ministar.

Što se tiče Varaždinske županije, dodao je da bi se određene škole trebalo sagraditi, neke dograditi, kao i sportske dvorane.

Govoreći o suradnji s Ministarstvom, župan Čačić rekao je da je postignuta i isplaćena nagodba vezana uz javno privatno partnerstvo te da su veliki projekti koji su u planu postavljeni u vremenski okvir.

Spomenuo je projekt dogradnje Osnovne škole Ivanec koji je u planu, kao i izgradnja "desetak malih sportskih dvorana".

"Pred nama je i realan okvir za integriranu osnovnu i srednju Glazbenu školu u centru ovog grada. Fantastičan projekt koji udvostručuje kapacitetom taj školski prostor i otvara prostor za cijeli niz drugih sadržaja", dodao je župan izrazivši nadu kako će sve te projekte realizirati u suradnji s Ministarstvom kroz europske projekte.

"To je važan projekt i za ovaj grad i županiju, pa i za Hrvatsku u cjelini jer takvu ponudu ima još samo Dubrovnik", dodao je župan.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanje Tomislav Paljak dodao je kako se u Hrvatskoj u još 40-ak posto škola nastava odvija u dvije smjene, a u Varaždinskoj županiji u još samo četiri posto škola.

"Dakle, ovdje je 96 posto jednosmjenska nastava koja ulazi u suglasje s državnim projektom prelaska na cjelodnevni boravak učenika", rekao je Paljak te dodao da su to, uz dogradnju Osnovne škole Ivanec i Glazbene škole, centralni projekti.

Ostane li ovako, nema razloga da se svi srednjoškolci ne vrate u škole

Ministar Fuchs rekao je kako se nada da će se sadašnji trend u epidemiološkoj situaciji popraviti te da će se za dva tjedna svi srednjoškolci vratiti u školske klupe.

"Ako ostane ovako, mislim da nema razloga da se oni ne bi vratili na nastavu", kazao je ministar odgovarajući na pitanje novinara hoće li se svi srednjoškolci za dva tjedna vratiti u školske klupe.

Kad je riječ o ponovnom početku nastave za učenike u Sisačko-moslavačkoj županiji, državni tajnik Tomislav Paljak istaknuo je kako u Ministarstvu raspolažu podatkom da je riječ o dvije tisuće izmještenih ili iseljenih učenika na potresom najpogođenijem području.

"Mogu reći da su s današnjim danom sva djeca na prostoru Sisačko-moslavačke županije u nekom obliku nastave. Od 53 škole, 28 je licem u lice, 13 škola srednjih ide u kombinaciji A i C, maturanti su licem u lice, također završni razredi strukovnih škola, odvija se i praktična nastava u sigurnim objektima", rekao je Paljak.

Dodao je da se za učenike devet škola nastava odvija po C modelu, dakle online.

Paljak je naglasio da je Ministarstvo osiguralo milijun kuna za IT tehnologije te da se sada intenzivno bave problematikom odašiljača, dostupnosti veze i konfiguracije terena koje je, kazao je, složena.

"Trenutno se radi na šest mobilnih repetitora, od kojih je jedan upravo u petak postavljen u Gornjoj Bačugi i djeca s prostora koja do sada uopće nisu imala signal, sada ga imaju. Svi su dobili tablete", kazao je Paljak.

Na pitanje novinara o internetskoj stranici Škole za život, koja tijekom vikenda nekoliko sati nije radila, ministar Fuchs odgovorio je da je Ministarstvo ispunilo sve obveze prema tvrtki koja radi hosting te internetske stranice te da ne zna zašto nije radila tijekom vikenda.

"Onako kako je firma potpisala s Ministarstvom, sve obaveze su izvršene", rekao je ministar te odgovorio i na pitanje ima li Škole za život u našim školama i hoće li se nastaviti cjelovita kurikularna reforma.

"Radi se na cjelovitoj kurikularnoj reformi, u onom segmentu koji je ostao. Čitav niz dokumenata koji su trebali biti napravljeni, a nisu bili napravljeni sada se ponovo poslaguju i rade. Mentori su se očito vratili tamo gdje i trebaju biti, a to su učionice", rekao je Fuchs.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Radovan Fuchs