Fuchs: Štitimo djecu u školama, ali se život izvan škola ne može kontrolirati

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u petak da će do sutra biti objavljen detaljan dokument s epidemiološkim uputama za odvijanje nastave, kojim se nastoji zaštiti djecu od širenja zaraze, ali je upozorio da izvan škola postoji život koji se ne može kontrolirati.

"Dokument koji će do sutra biti objavljen ima oko 70 stranica s jako puno uputa i detalja. Primjenom epidemioloških mjera u školi nastojimo čuvati djecu koliko god je moguće", rekao je Fuchs novinarima prigodom potpisivanja ugovora o drugoj fazi programa e-Škole "Razvoj sustava digitalno zrelih škola".

U nižim razredima osnovne škole nastoji se djecu što manje dovoditi u kontakt s drugima. Tako će izborna nastava, u kojoj često dolazi do spajanja grupa, kao i kod učenja stranih jezika i vjeronauka, biti održavana online, najavio je.

Također, pri dolasku u školu preporučili smo distancu u autobusima koji isključivo voze školsku djecu, rekli smo da tamo trebaju imati maske. Ako je potrebno, povećat će se broj autobusa, kaže Fuchs.

"Rekli smo kako djeca ulaze u školu, kako se trebaju ponašati u školi, ali kada su izvan školskog sustava oni će se igrati i to ne možete spriječiti. Ili će koristiti javni prijevoz za neke svoje potrebe na koji nemamo utjecaja", upozorio je.

Iskustva s prošlogodišnjim održavanjem online nastave će se koristiti, stavit će se na raspolaganje sve moguće varijante takve nastave, poput nastave na Trećem programu HTV-a i preko Carneta. Materijali se dodatno snimanju i obrađuju, neki materijali koji su se ranije napravili na brzinu bit će poboljšani, obećao je ministar.

Potvrdio je da je odobreno dodatno zapošljavanje tehničkog osoblja na određeno vrijeme, tamo gdje postoji za tim najveća potreba. Ako bi se išlo u raspisivanje natječaja, to traje prilično dugo, a situacija je urgentna i to moramo rješavati čim prije, kaže Fuchs.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Radovan Fuchs