Fuchs: Učinci mjera poput nastave na daljinu mogu se očekivati tek nekoliko tjedana poslije

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u ponedjeljak da je zaraženih učitelja koronavirusom nakon 10 dana bez nastave čak 20 posto više nego prije, a učinci mjera poput nastave na daljinu mogu se očekivati tek nekoliko tjedana poslije.

Fuchs je u Rijeci, odgovarajući na pitanja novinara, rekao kako točan broj zaražene djece nakon jesenskih praznika i dva dana nastave na daljinu još nije poznat, ali da je i tu sigurno bilo povećanja.

"Mi u ministarstvu dobro pratimo podatke o zaraženoj djeci, a službeno se računaju samo verificirani PCR testovi. Prema toj evidenciji, od početka pandemije je zaraženo 50 tisuća djece. Možemo špekulirati da je, zajedno s onima asimptomatskim i s obavljenim antigenim testovima, što se ne evidentira službeno, koronavirsuom dosad zaraženo oko 100 tisuća djece", istaknuo je.

Trošak testiranja pokrivat će se iz državne blagajne

Na pitanje što će biti s djelatnicima u školama koji nisu cijepljeni, a ne budu se željeli cijepiti, te hoće li ih se kažnjavati, Fuchs je odgovorio: "Vidjet ćemo taj sustav."

"Iako, vidimo da se već sad mobiliziraju facebook grupe koji protestiraju i viču, za normalnog čovjeka teško razumljivim pristupom. Nije ovo nečiji hir, njima očito broj mrtvih svaki dan nije dovoljan, pa ajmo napraviti što možemo veći problem i u ime nekakve demokracije stvar dovoditi do apsurdnih pristupa", rekao je ministar.

Istaknuo je kako sigurno nikome normalnom ne pada na pamet da uvodi mjere zato što mu se tako sviđa.

"Zbog čega smo toliko otporni na razumijevanje potrebe cijepljenja, ne mogu ni sam do kraja objasniti. Spadamo u onu kategoriju zemalja koje imaju slabije povjerenje u stručnjake", rekao je.

Model testiranja nastavnika na koronavirus će se utvrditi sljedećih dana, ali se ide u smjeru da to obavljaju kod kuće ili u školama, rekao je. Potvrdio je da će se trošak testiranja pokrivati iz državne blagajne.

Radni sastanak sa županom Komadinom

Ministar Radovan Fuchs održao je radni sastanak s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom u Opatiji, a nakon toga su obišli gradilište sportske dvorane riječke Medicinske škole te škole u Jelenju i Čavlima koje se dograđuju.

Komadina je rekao da je tema sastanka bilo kandidiranje projekata dogradnje i proširenja škola u toj županiji za sufinanciranje iz europskih fondova preko ministarstva. Riječ je o školama u Viškovu, Rabu i Kastvu.

Izrazio je zadovoljstvo što ministar podupire odluku županijskog Stožera civilne zaštite da djeca u toj županiji nastavu prate uživo.

"Problem nisu zaraženi učenici, nego necijepljeni odrasli na koje se taj virus prenosi", rekao je Komadina.
 
Fuchs je istaknuo da je osigurano dovoljno novca za takve projekte u sklopu reforme obrazovnog sustava. Najspremnija za realizaciju je izgradnja škole u Viškovu, izdana je građevinska dozvola i riješena su imovinsko-pravna pitanja pa se odluka o dodjeli može očekivati u prvih nekoliko mjeseci sljedeće godine, rekao je ministar.

"Sad prikupljamo podatke o potrebama izgradnje dodatnih kapaciteta dječjih vrtića, što će se financirati iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka. Kad završi taj poziv, slijedi onaj za proširenje kapaciteta i izgradnju osnovnih škola s ciljem da sve pređu na cjelodnevnu nastavu, što podrazumijeva samo jednu smjenu i kapacitete za pripremu i podjelu obroka", rekao je Fuchs.

Namjera je da djeca borave u školi mnogo duže nego sad jer djeca u školama u Hrvatskoj borave na aktivnoj nastavi najmanje u Europskoj uniji. To utječe na rezultate na PISA testiranjima, a to ćemo popraviti ovim postupkom, rekao je ministar i dodao da bi se tako uklonio problem teških školskih torbi jer djeca na cjelodnevnoj nastavi ne trebaju nositi knjige kući.

Zahvala ravnateljima

Na pitanje što je poručio ravnateljima osnovnih škola na stručnom skupu jutros u Opatiji, Fuchs je odgovorio da im je prije svega zahvalio na svemu učinjenom dosad tijekom pandemije.

"Apelirao sam da pokušaju animirati osoblje u školama da se cijepe što više", rekao je ministar Fuchs.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti