Fuchs: Vlada uredbom podiže plaće za prosječno 13,5 posto; Sutrašnji prosvjed školskih sindikata politički motiviran

Slika /Vijesti/2024/Veljača/08 veljača/08_02_2024_sjednica_vlade (23).jpg

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da u sutrašnjem prosvjedu školskih sindikata ima i političkog djelovanja. Naglasio je da Vlada uredbom koju je predstavila, a zatim otvorila 14-dnevno savjetovanje sa sindikatima, podiže plaće za prosječno 13,5 posto, što je najveće povećanje plaća uopće. "Prikupljamo zahtjeve ili prijedloge sindikata, koje ćemo obraditi i analizirati i nakon toga ćemo izaći van s konkretnim prijedlogom”, istaknuo je.

"Moram priznati da ova varijanta prosvjeda, u fazi dok se takva odluka donosi, ne znam zašto i čime sa sindikalne strane može biti tako jako motivirana, jer se na uredbi još uvijek u principu radi. Ljutio se netko ili ne, ja mislim da u ovom pristupu ima itekako određenih elemenata i političkog djelovanja", kazao je Fuchs u izjavi medijima nakon sjednice Vlade.

Fuchs je na pitanja novinara na koga točno sumnja, ustvrdio da iza tog “političkog djelovanja” stoje oni koji misle da eventualno na budućim izborima mogu ostvariti bolje rezultate. Potom je i potvrdno odgovorio da tu konkretno misli na dugogodišnjeg čelnika NSZVO-a Vilima Ribića, koji se prošle godine učlanio u stranku Socijaldemokrati. 

"Pa imate neke sindikalne čelnike koji su sami i u intervjuima javno rekli da kane svoje sindikalno djelovanje zamijeniti stranačkima. On je to, između ostaloga, sam izjavio", potvrdio je Fuchs.

Naglasio je da Vlada uredbom koju je predstavila, a zatim otvorila 14-dnevno savjetovanje sa sindikatima, podiže plaće za prosječno 13,5 posto, što je najveće povećanje plaća uopće. Kazao je i da će Vlada pogledati prijedloge svih sindikata, koji su se o uredbi mogli izjasniti u prethodnih 14 dana.

“Ono što je moja poruka je i dalje ista. Prikupljamo zahtjeve ili prijedloge sindikata, ono što nam dođe na stol, obradit ćemo, analizirat ćemo i nakon toga ćemo izaći van s konkretnim prijedlogom”, istaknuo je Fuchs.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti