Glasnogovornik Vlade odbacio GONG-ove optužbe o netransparentnosti Vladina rada

ZAGREB, 28. kolovoza 2008. (Hina) - Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun odbacio je danas optužbe udruge GONG da je rad Vlade netransparentan te da javnost nema uvide u odluke koje Vlada donosi na zatvorenim sjednicama.

"Većina vlada europskih zemalja njeguje praksu otvorenih i zatvorenih sjednica i hrvatska Vlada po tome nije nikakav izuzetak", rekao je Mehun na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Ustvrdio je da se u šest mjeseci ove Vlade u njezin ured za informiranje nije obratio nitko iz GONG-a s bilo kakvim pitanjem, a na tvrdnju da su pitanja postavljali aktivisti, ne pozivajući se na udrugu, odgovorio je da su građani Vladi dosad postavili oko 1500 upita te da je odgovoreno na više od 95 posto pitanja.

"Sve je to vrlo uredno dokumentirano u urudžbenom zapisniku odjela za građane, pa i molba jednog građanina da mu premijer pomogne nabaviti skuter", rekao je Mehun.

Na primjedbu GONG-a da materijal za vladine sjednice nije dostupan na vrijeme, Mehun je odgovorio da Vlada radi u petoj, a ponekad i u šestoj brzini, zbog čega se nacrti donose na koordinacijama neposredno pred početak vladinih sjednica.

Naglasio je, međutim, da su svi dokumenti javnosti dostupni nakon sjednica, čim prođu stručnu obradu, a ustvrdio je i da Vlada objavljuje sve odluke sa zatvorenih sjednica koje nisu zaštićene oznakom tajnosti.



Pisane vijesti