Glasnogovornik Vlade: Sve odredbe sporazuma s manjinama su na snazi

ZAGREB, 9. lipnja 2008. (Hina) - Sve odredbe sporazuma s nacionalnim manjinama jesu i bit će na snazi i nikome u ovoj državi ne pada na pamet da ih derogira ili mijenja, izjavio je danas glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.

Mehun je to kazao komentirajući tumačenja zastupnika nacionalnih manjina kako je premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prekršio koalicijski sporazum izjavivši da je protiv uvođenja dvostrukog prava glasa za pripadnike nacionalnih manjina.

Mehun je Hini telefonski kazao kako je ta izjava izvučena iz konteksta.

Sanader je, doduše, u prošlotjednoj emisiji "Kako vlada Vlada" Hrvatskog radija iznio stav HDZ-a da je načelno protiv dvostrukog prava glasa, ali i naglasio da apsolutno stoji iza svih odredbi sporazuma sa zastupnicima nacionalnih manjina, objasnio je Mehun.

Protumačio je kako to znači da će se poštovati i odredba po kojoj bi se u prve dvije godine Vladina mandata trebala razmotriti mogućnost izmjena izbornog zakonodavstva kojima bi se tzv. malim manjinama, do 1,5 posto udjela u stanovništvu, pored općeg dalo i posebno biračko pravo, na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Nitko ne bježi ni od rasprave da bi se pripadnicima srpske nacionalne manjine zastupljenost osigurala posredstvom općeg biračkog prava na listama stranaka srpske nacionalne manjine, vodeći računa da se stečeno pravo na tri zastupnika ničim ne dovede u pitanje", kazao je Mehun.

Naglasio je da se dosljedno primjenjuju i odredbe o proporcionalnoj zastupljenosti manjina u tijelima vlasti na državnoj i lokalnoj razini te ocijenio da Hrvatska ima jedno od najboljih rješenja manjinskih pitanja u europskoj praksi.

Taj relativno visok standard želimo samo unaprijediti, dodao je.



Pisane vijesti