Glavina: Hrvatski turizam ima impresivne rezultate; očekujemo uspješnu i 2024.

  • Slika /Vijesti/2024/Svibanj/28 svibnja/HN20240528555570.jpg

„Hrvatski turizam ima impresivne rezultate, s oko 11 posto višim prometom nego lani i realno je očekivati uspješnu cijelu 2024., no treba više paziti na omjer kvalitete i cijene jer se samo tako može biti konkurentan“, poručio je ministar turizma i sporta Tonči Glavina na današnjem sastanku s predstavnicima tog sektora.

Na sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu ministar je okupio predstavnike turističkog sektora i drugih povezanih sektora, posebice prometa, najavivši da će takvi sastanci biti češći, a idući već u srpnju.
 
Raduju nas bolji rezultati ove predsezone od lanjske rekordne, a i najave za glavnu i posezonu su odlične, te zapravo Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija koja više nije jeftina i teži ka premium kvaliteti ponude, naglasio je ministar Glavina, dodajući kako pri tome ne smije biti narušen omjer cijene i kvalitete.
 
Ponovio je da će njegov mandat biti mandat kontinuiteta, adekvatnog rada i maksimalnog angažmana. Isto očekuje i od turističkog sektora, u skladu sa strategijom turizma i novim Zakonom o turizmu, za koji treba još donijeti i podzakonske akte, a kojima će se, uz ostalo, definirati i zadaci i koraci za cijeli sektor.
 
"Time bi pomogli osnaživanju svih destinacija u Hrvatskoj i dojmu kod ljudi o važnosti da se svi uhvate svojih lokalnih turističkih politika, u čemu će biti dosta izazova, kao i u budućem rastu i razvoju turizma, s većim fokusom na prostornu i društvenu održivost i kvalitetu života stanovnika, da se ne prekorači granica rasta“, zaključio je ministar.
 
Najavio je i kako će se sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, čiji je po funkciji predsjednik, ubuduće održavati izvan Zagreba, a već za deset dana u Splitu.
 
Potražnja na turističkim tržištima dobra
 
Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić je naglasio kako je stanje potražnje na turističkim tržištima jako dobro i za glavnu sezonu i za predsezonu.
 
Iznio je i podatke kako je do sada ove godine u Hrvatskoj bilo 3,4 milijuna turista, koji su ostvarili 10,4 milijuna noćenja, odnosno oko 11 posto više nego lani.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti