Gospić: Ugovor za radove za Središnju pismohranu zemljišnih knjiga RH

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potpisao je u petak u zgradi Općinskoga suda u Gospiću ugovore za građevinske, elektroenergetske i druge radove za prenamjenu Vojarne Eugena Kvaternika u Središnju pismohranu zemljišnih knjiga, a najavio je i gradnju nove kaznionice.

Rekonstrukcija, vrijedna 28 milijuna kuna, provodi se u sklopu Projekta implementacije integriranog sustava zemljišne administracije, čime će se omogućiti, kako je rečeno, sigurno i kvalitetno čuvanje knjiga, onih rađenih ručno te digitaliziranih.
Radovi će početi idućeg mjeseca, trebali bi završiti do ožujka 2023., a u pismohrani će biti zaposleno desetak ljudi.

„To je samo nastavak projekta digitalizacije zemljišnih knjiga Ministarstva pravosuđa i uprave, kroz koji će biti digitalizirano 17 kilometara arhivske građe“, rekao je ministar Malenica, ističući da će u Gospiću biti pismohrana zemljišnih knjiga za cijelu Hrvatsku.
Najavio je i gradnju kaznionice u Gospiću, a s tim u vezi sastao se sa županom Ernestom Petryjem i gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem.

Kaznionica će moći primiti do 100 zatvorenika. Za Gospić su se odlučili zato što tu zatvor postoji, a u ministarstvu su zadovoljni kako on funkcionira te kako se upravlja zatvorskim izdvojenim objektima otvorenog tipa s uzgojem stoke.

Malenica je rekao kako je potrebno izgraditi jednu novu kaznionicu koja će pokrivati područje Dalmacije i Istre.

Župan Petry izrazio je želju da se sadašnji zatvor premjesti iz središta grada, a u vezi s gradnjom nove kaznionice rekao je kako se tek trebaju dogovoriti o njezinoj lokaciji.

Gradonačelnik Starčević istaknuo je da će se u pismohrani i u kaznionici otvoriti nekoliko desetaka radnih mjesta, što je važno za revitalizaciju Gospića, koji ima veliki demografski problem. Podsjetio je da je Grad prije dvije godine darovao nekretnine za Središnju pismohranu zemljišnih knjiga.

U pripremi projekt funkcionalnog spajanja jedinica lokalne samouprave

Malenica je rekao novinarima u vezi s teškoćama u radu Općinskog suda u Gospiću da se prošle godine krenulo s akcijskim planovima za svaki pojedinačni sud u Hrvatskoj, a za gospićki sud taj plan predviđa i popunjavanje kadrovima i sve druge uvjete koji bi omogućili da se riješe mnogobrojni neriješeni predmeti, pogotovo oni stariji od sedam godina.

Na pitanje zna li da su građani nezadovoljni zato što zbog potreba sudovanja te zbog raznih drugih usluga moraju odlaziti u tri različite županije, ministar je odgovorio da Ministarstvo pravosuđa i uprave priprema projekt funkcionalnog spajanja jedinica lokalne samouprave, a za mjesec dana trebali bi biti poznati kriteriji za to.

Cilj je da se uz njihovu bolju uvezanost, uz funkcionalno spajanje komunalnih poduzeća ili, recimo, ustanova predškolskog odgoja poboljšaju razne komunalne usluge.
 
„Može li to u budućnosti rezultirati spajanjem općina i gradova, odnosno novim teritorijalnim ustrojem, to će se tek vidjeti, no ovo je prvi korak, prvenstveno da bi se za građane poboljšale razne usluge“, rekao je Malenica.

Pilot projekt optimalizacije sustava jedinica lokalne samouprave

Ministarstvo također provodi pilot projekt optimalizacije sustava jedinica lokalne samouprave u koji je ušlo 40 jedinica regionalne i lokalne samouprave iz svih krajeva Hrvatske, među ostalim i Ličko-senjska županija i Grad Senj.

„Cilj nam je analizirati ih kroz određene kriterije i parametre i razraditi kategorije sukladno njihovim kapacitetima, te će kategorizacija omogućiti da neke od jedinica dobiju dodatne ovlasti“, rekao je Malenica.

Prvi sastanak s predstavnicima svih 40 jedinica lokalne samouprave održat će se već idućeg tjedna.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti