Gospodarsko-socijalno vijeće podržalo mjere koje onemogućuju isplatu plaće bez uplate doprinosa

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/gospodarsko_socijalno_vijece_podrzalo_mjere_koje_onemogucuju_isplatu_place_bez_uplate_doprinosa.jpg

Danas je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održana 175. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj se raspravljalo o Pretpristupnom ekonomskom programu za razdoblje 2012.-2014. Socijalni partneri podržali su smjer Vlade Republike Hrvatske sadržan u navedenom Programu, uz njihovo uključivanje u oblikovanje strukturnih reformi. Predstavnici sindikata naglasili su da Pretpristupni ekonomski program za razdoblje 2012.-2014. primaju na znanje, ali da je potrebno dodatno pojasniti neke točke Programa.

Što se tiče problematike neisplate plaća, predstavnici Vlade predstavili su uredbu kojom bi se onemogućila isplata plaća bez isplate poreza i doprinosa. Nakon rasprave, socijalni partneri podržali su mjere koje je Vlada dosad poduzela u cilju sprečavanja neisplate plaća, a također je zaključeno da će Povjerenstvo za neisplatu plaća Gospodarsko-socijalnog vijeća nastaviti s radom.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić prezentirao je smjernice za izradu Zakona o poticanju zapošljavanja, kazavši da je donesena odluka o osnivanju radne skupine za izradu Nacrta prijedloga navedenog Zakona te je pozvao socijalne partnere da imenuju svoje predstavnike u radnu skupinu.

I na kraju, raspravljalo se o novinskoj kući Vjesnik, a Vlada je dobila podršku socijalnih partnera u transparentnom rješavanju nagomilanih problema te novinske kuće. Zaključeno je da se u procesu rješavanja problema lista Vjesnik može iskazati javni interes, za što će sindikati dostaviti inicijativu.



Pisane vijesti