Gospodarsko-socijalno vijeće pozdravlja povećanje plaća i mirovina temeljem poreznih promjena

Slika /Vijesti/2014/Listopad/9 listopada/Mrsic-web.jpg

Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) pozdravili su danas prijedlog izmjena poreznih zakona, po kojem bi se neoporezivi dio plaća povećao s 2.200 na 2.600 kuna, a mirovina s 3.400 na 3.800 kuna, te izmijenili porezni razredi.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazio je zadovoljstvo jer su poslodavci i sindikati ocijenili da Vladin prijedlog izmjene poreznih zakona ide u dobrom smjeru. Dogovoreno je da se minimalna plaća izuzme od oporezivanja bez obzira kolika će u budućnosti biti, a vjerojatno će rasti, rekao je Mrsić.

Prijedloga sindikata da se topli obrok ne oporezuje treba dodatno razmotriti, istaknuo je, kako bi radnici stvarno dobili topli obrok, a ne da se to pretvori u dio plaće koja bi se na taj način smanjila. O izmjenama poreznih zakona socijalni partneri još će jednom razgovarati u srijedu, 15. listopada, u Ministarstvu financija, a Vlada će se očitovati o prijedlogu na temelju primjedbi koje će se tada usvojiti, najavio je Mrsić.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić pozdravio je povećanje neto plaća, jer je to u interesu ljudi koji žive od svojeg rada, no istodobno je upozorio kako to nije na zadovoljavajućoj razini. Predložene izmjene poreznih zakona neće polučiti ekonomske učinke koji se ističu u javnosti jer neće doći do odgovarajućeg porasta potražnje, rekao je Ribić.

S tom mjerom potražnja će se povećati svega jedan posto, a budući je 60 posto BDP-a osobna potrošnja, povećanje će iznositi oko dvije milijarde, što je "kap u moru". Ribić smatra da će građani dio povećanja iskoristiti za vraćanje dugova ili štednju i neće se odlučiti za potrošnju, pa bi stimulansi morali biti daleko veći. Također je upozorio da će lokalna samouprava ostati bez dijela sredstava, što će vjerojatno pokušati nadomjestiti poskupljenjima komunalnih usluga, a to bi u konačnici moglo poništiti učinak rasta plaća.

Najugroženiji sloj stanovništva neće osjetiti povećanje prihoda, tvrdi Ribić i dodaje kako se predloženim mjerama neće smanjiti ogromne nejednakosti u društvu, niti jače porezno opteretiti najbogatiji sloj, što bi bilo očekivano u vrijeme krize. "Stanje u zemlji je ozbiljno i kritično i traže se veliki i ozbiljni radikalni zahvati", poručio je Ribić dodavši da je porezna politika najjači i najbolji instrument rješavanja pitanja socijalne pravde.

Socijalni partneri izrazili su zadovoljstvo što GSV, nakon više od godinu dana, ponovno djeluje u punom sastavu. Naime, sindikalni predstavnici kroz to su vrijeme bojkotirali rad GSV-a zbog nezadovoljstva izmjenama Zakona o radu. Budući rad GSV-a bit će strateški s ciljem da se u konstruktivnoj raspravi razmotre Vladine inicijative i strateški dokumenti, te pokuša postići konsenzus o viziji Hrvatske u budućnosti, najavio je Mrsić dodavši da će se mišljenje GSV-a zajedno s Vladinim materijalima upućivati u saborsku proceduru.

(Hina) 


Vijesti iz medija | Društvo i zajednica