Govor predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora u povodu 25. obljetnice državnosti RH

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/lipanj/25 lipnja/DSC_7059.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković održao je govor na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora u povodu 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske. Govor prenosimo u cijelosti.

„Poštovana predsjednice Republike Hrvatske,
poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, 
poštovani saborski zastupnici, 
poštovani članovi Vlade, 
poštovani visoki predstavnici sudbene vlasti,
poštovani visoki predstavnici akademske zajednice,
poštovani poglavari vjerskih zajednica, 
poštovani članovi diplomatskog kora,
poštovani hrvatski branitelji,
uvaženi gosti

Danas smo se svečano okupili u Hrvatskom saboru u povodu 25. obljetnice hrvatske neovisnosti i slobode. Na današnji dan 1991. Sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i postavio pravne temelje našoj neovisnosti. 

Samostalnost, koja je proglašena toga dana, morala se, nažalost, u godinama koje su uslijedile, izboriti i potvrditi u Domovinskom ratu.

Za slobodu koju uživamo danas, svoj je život dalo više od petnaest tisuća branitelja i civila, i ovom prilikom želio bih im izraziti svoju duboku zahvalnost i poštovanje. Nikada nećemo zaboraviti njihovu žrtvu.
Nakon Domovinskoga rata očekivanja su bila velika. Pod vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana Hrvatska se uspjela obraniti od agresije i osloboditi okupirana područja, a hrvatski narod se nadao boljoj budućnosti.
U ovih četvrt stoljeća Hrvatska je puno postigla, ostvarili smo jedan dio ciljeva s kojima smo krenuli u stvaranje neovisne države.

Postali smo stabilna i funkcionalna demokracija, jedan od jamaca mira u ovom dijelu Europe te dio europske obitelji – članica NATO-a i Europske unije. 

Članstvo u tim organizacijama pomoći će nam da uspješnije savladamo izazove koji dolaze – izazove globalizacije, financijske i ekonomske krize, novi izbjeglički val i političke nestabilnosti u našem susjedstvu.
Svijet je upoznao i zavolio Hrvatsku. Ljepota naše zemlje i gostoljubivost naših ljudi svake godine privlači milijune stranaca. Svi se ovdje osjećaju dobro i uvijek ponovo dolaze.

Postigli smo velike uspjehe i uključili se u svjetske tokove na ekonomskom polju, ali i na polju kulture, znanosti i sporta.
Naši sportaši najbolji su ambasadori naše zemlje. Nekad su to bili Janica i Ivica Kostelić, Goran Ivanišević i Vatreni, danas je to nova generacija Vatrenih, koja u Francuskoj priča priču svijetu o jednoj maloj, ali hrabroj i ponosnoj naciji.
Puno smo postigli u ovih dvadeset i pet godina, ali je još puno toga možemo napraviti.
Svatko mora poći od sebe i zato uvijek ističem načelo osobne odgovornosti u svakodnevnom radu.  

Hrvatska ima ogroman potencijal. Naše kompanije uspješno posluju u međunarodnoj konkurenciji. Od velikih i stabilnih kompanija koje izvoze na globalno tržište, preko tehnoloških start-upova, malih obiteljskih hotela, do obiteljskih gospodarstava u Slavoniji – razvijamo dinamičnu ekonomiju.

Danas imamo svoju državu, ali moramo uložiti još veći napor u izgradnji njenih institucija. Moramo inzistirati da institucije brzo i efikasno djeluju i to uvijek u službi pravednosti.
Mnogo se govori o reformama, ali iskustvo pokazuje da ih nije lako provesti. Ovdje vidim potrebu za puno više odlučnosti, hrabrosti i vodstva. Liberalna demokracija i tržišno gospodarstvo europskog tipa nemaju alternative. 
One neće funkcionirati same od sebe, nego moramo njegovati političku kulturu koja će ih održati. Naši građani moraju vidjeti da se osobno zalaganje isplati i da politika zaista štiti njihova prava i radi u njihovom najboljem interesu.
Mi smo otvoreni za nove ideje, puni energije, maštoviti, kreativni i uporni. Kao u sportu, jači smo kad smo zajedno i kad stavimo zajednički cilj iznad naših podjela. 

Nećemo se uvijek složiti oko svih pitanja, ali kao narod moramo biti složni oko temeljnih stvari. Kao što smo 1991. bili jedinstveni u borbi za neovisnost i kasnije za ulazak u NATO i EU, danas moramo biti složni oko toga da svojim građanima osiguramo bolji život.

Dame i gospodo,

Danas možemo biti ponosni na sve što smo postigli u proteklih dvadeset i pet godina. Uspjeli smo obraniti, osloboditi i obnoviti Domovinu u najtežim okolnostima. 
Mi koji smo naslijedili ovu prekrasnu zemlju moramo biti dostojni žrtve koju su sinovi i kćeri ove naše Domovine dali za slobodu. 

Vjerujem da svi žele Hrvatsku u kojoj će svatko imati priliku ostvariti svoj potencijal.
Uvjeren sam da Hrvatska ima znanje, snagu i volju to postići. 
Ukoliko to napravimo, ne moramo strahovati za našu budućnost i budućnost naše djece.

Hvala.“

Pisane vijesti | Govori i izjave