Građani koji odgađaju cijepljenje do jeseni griješe. Ako se ne cijepe, neće se zaštititi na vrijeme!

Slika /Vijesti/2021/lipanj/08 lipnja/VRH_4698.png

U Hrvatskoj je dosad cijepljeno 43 posto odraslih osoba, pa do kraja lipnja neće se doseći planirana 50-postotna procijepljenost, potvrdio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš i ponovno apelirao na građane da se cijepe radi zaštite od covida i omogućavanja turističke sezone.

Hrvatska je procijepila 43 posto odrasle populacije, što je znatno manje od zemalja koje su nam turistički konkurenti - Italija ima 62 posto cijepljenih, Španjolska 57 posto, Grčka 49 posto, izjavio je Beroš nakon užeg kabineta Vlade.

Europski prosjek procijepljenosti je 55 posto, no mi možemo i moramo više, poručio je Beroš koji se javnosti obratio nakon jučerašnjeg otvorenog pisma u kojem je apelirao na građane da se odazovu cijepljenju.

Upozorio je da se pojavljuju nove varijante konornavirusa, poput lambda varijante u Južnoj Americi, koja je zaraznija i mogla bi dovesti do četvrtog vala epidemije. Cijepivo, ističe, štiti i od tih novih sojeva.

Priznao je kako je u ovom trenutku "sasvim izvjesno" da Hrvatska neće ostvariti plan od 50 posto cijepljenog odraslog stanovništva do kraja lipnja. Nije zadovoljan što je tome tako, ali s cijepljenjem se nastavlja, s tim da se o uvođenju obaveze cijepljenja i dalje ne razmišlja. 

Kampanja cijepljenja, ocijenio je, nije promašena, a 43 posto samo je njezino prolazno vrijeme. Cijepljenje se nastavlja dok se ne dostigne procijepljenost od 75, odnosno 80 posto, istaknuo je.

Građane koji odgađaju cijepljenje do jeseni upozorio je da griješe jer se neće zaštititi na vrijeme, niti će spriječiti pojavu četvrtog vala. Istaknuo je i da su sve priče oko štetnosti cjepiva promašene.

Moguća bolest i nakon cijepljenja, no bez težih oblika, respiratora ili smrti

"U ovom trenutku znamo da cjepivo stvara imunitet najmanje deset mjeseci, vjerojatno i više. Ako se sada cijepimo, do proljeća sljedeće godine smo mirni", poručio je.

Komentirao je i situaciju da neki ljudi dobiju covid i nakon cijepljenja pojasnivši da su mogući blaži oblici bolesti i nakon cijepljena, no cijepljenje osobe su zaštićene od težih oblika bolesti, hospitalizacije, respiratora i smrtnog ishoda.

Današnju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ocijenio je stabilnom i dobrom, a postotak pozitivnih među testiranima je 2,16 posto. No, još nije vrijeme za procjenu kada će doći do kraja epidemiji.

Pohvalio se i podatkom da je 79,9 posto zdravstvenih djelatnika cijepljeno jednom dozom, a 64,8 dvjema, te najavio da će se nastaviti njihovo cijepljenje.

Upitan za aplikaciju vezanu uz organiziranje javnih događaja i skeniranje QR kodova, rekao je kako je ona u završnoj fazi.

"Mislim da je aplikacija koja će provjeravati validnost potvrde o cijepjenju, preboljenju ili testiranju već spremna, tako da to neće biti prepreka da odluka o EU-ovim digitalnim potvrdama stupi na snagu kako je planirano, 1. srpnja", rekao je Beroš.

Na pitanje o mogućnosti da se u Hrvatskoj "skinu zaštitne maske", kao što je to najavljeno u Italiji, odgovorio je kako je za to potrebna adekvatna procijepljenost, poput talijanske. Prije toga ne, poručio je Beroš.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš