Grlić Radman: Američki predsjednički izbori uvijek zanimljivi, znat ćemo kada se proglase službeni rezultati

Službeni Zagreb pričekat će službene rezultate američkih predsjedničkih izbora koji su uvijek "zanimljivi", s "puno drame", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i izrazio uvjerenje da će se poštovati demokratski standardi.

"Čuli smo, pratimo, to je jako zanimljivo, uvijek izbor američkog predsjednika ima očekivanja, drame. Znat ćemo kada se proglase službeni rezultati", kazao je ministar upitan za komentar o neriješenom rezultatu američkih izbora jer se još prebrojavaju glasovi što bi moglo potrajati danima.

Grlić Radman nije želio nagađati je li moguća eskalacija stanja u SAD-u zato što je republikanac Donald Trump iznio optužbe o krađi glasova, a njegov protukandidat, demokrat Joe Biden smatra da treba prebrojati svaki glas.

Sigurno da postoje institucije koje prate ako postoje kršenja u izborima, rekao je ministar pa izrazio uvjerenje "da će se poštovati demokratski standardi".

Hrvatska sa Sjedinjenim Državama ima strateški odnos od 1994.

"I mi smo znatiželjni i čekamo tko će pobijediti", zaključio je.

"Mi smo na neki način i svjedoci podijeljenosti američkog društva", rekao je Grlić Radman pa nabrojao probleme kao što su pandemija koronavirusa, pitanje rasne mržnje, gospodarstvo, suradnja s Europom, globalni odnosi i odnosi s Kinom i ostatkom svijeta kojima će morati baviti novi stanar Bijele kuće.

Nije izravno odgovorio na pitanje koga bi službeni Zagreb radije vidio idućih četiri godine u Bijeloj kući već je podsjetio da Hrvatska sa Sjedinjenim Državama ima strateški odnos od 1994.

Američka administracija i hrvatska vanjska politika podudaraju se u mnogim aspektima kao što su savezništvo u NATO savezu, vrlo razvijeni transatlantski odnosi.

"Nedavni posjet državnog tajnika Mikea Pompeo potvrdio je tu činjenicu", rekao je Grlić Radman.

Hrvatska je ispunila tehničke uvjete i očekuje ukidanje viza za hrvatske građane, a zahvaljujući sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja pojačat će se gospodarska suradnja, podsjetio je.

Predsjednik Vlade ne krši zakon

Na temu poštivanja i kršenja zakona, ministar nije komentirao ocjenu predsjednika Republike Zorana Milanovića da premijer Andrej Plenković krši zakon jer ne saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost.

"Predsjednik Vlade ne krši zakon, siguran sam", rekao je Grlić Radman. 
 
Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman