Grlić Radman: Europskoj uniji u interesu očuvati mir i stabilnost zemalja u Africi

Slika /Vijesti/2024/Veljača/03 veljača/GFaNtwfXAAEgqtm.jpg

Ministri vanjskih poslova država članica Europske unije razgovarali su danas na neformalnom sastanku u Bruxellesu o odnosima EU-a s afričkim kontinentom, o odnosima s Turskom te daljnjoj pomoći Ukrajini.

„Europskoj uniji je u interesu očuvati mir i stabilnost zemalja u Africi, gdje je u zadnje vrijeme došlo do pogoršanja sigurnosne situacije i nazadovanja demokracije”, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, spominjući situaciju u Sudanu s jako puno ubijenih i raseljenih osoba te u istočnom dijelu DR Konga koji trenutačno proživljava najveću humanitarnu krizu u svijetu.

Dodao je da se razgovaralo kako na učinkovitiji i djelotvorniji način pomoći Africi u očuvanju mira i sigurnosti.

Rasprava o odnosima s Turskom, Ukrajini te stanju na Bliskom istoku

 Što se tiče Turske, ona je strateški važan partner Europskoj uniji s obzirom na njezino značenje u regiji osobito nakon ruske agresije na Ukrajinu.

 “Svakako je važno u ovim izmijenjenim geopolitičkim okolnostima nastaviti razvijati odnose s Turskom”, rekao je ministar.

Kazao je da je dosta pozornosti u raspravi bilo posvećeno Ukrajini te stanju na Bliskom istoku.

“Iskazali smo zabrinutost zbog situacije na Bliskom istoku i zauzeli se za veću pomoć palestinskim izbjeglicama slanjem konkretne humanitarne pomoći”, rekao je Grlić Radman.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti