Grlić Radman: Hrvatska će nastojati pomoći Ukrajini u svim oblicima tehničke i humanitarne pomoći

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u četvrtak s ukrajinskim te ruskim veleposlanikom u Hrvatskoj. Prvome je izrazio solidarnost i podršku, a drugome poručio da zaustavi invaziju.

Grlić Radman prvo je primio ukrajinskog veleposlanika Vasila Kiriliča, izrazio solidarnost s Ukrajinom i ponovio hrvatsku opredijeljenost za teritorijalni integritet i neovisnost te zemlje.

"U ime vlade izrazio sam solidarnost i opredijeljenost Hrvatske kada je u pitanju teritorijalni integritet, suverenost i neovisnost Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica", rekao je Grlić Radman.

Poručio je kako će Hrvatska nastojati pomoći u svim oblicima tehničke i humanitarne pomoći.

"I mi smo preživjeli rat, znamo kakve su bile naše patnje", rekao je ministar.

Eklatantno kršenje međunarodnog prava i sporazuma iz Minska

Ministar se također sastao i s ruskim veleposlanikom Andrejem Nesterenkom kojemu je izrazio oštru osudu zbog priznavanja entiteta Donjecka i Luganska.

"To je eklatantno kršenje međunarodnog prava i sporazuma iz Minska", rekao je Grlić Radman i dodao da Hrvatska poziva Rusiju da se vrati pregovorima u okviru Normandijskog formata i trilateralne kontaktne skupine.

Zatražio je Nesterenka da predsjedniku Vladimiru Putinu prenese poruku da se "zaustavi ova invazija".

"Rusija je stalna članica Vijeća sigurnosti i ima veliku odgovornost kada je u pitanju članak 101 Povelje UN-a koji kaže da je rat zabranjen", podsjetio je ministar.

Hrvatska, poručio je, izražava veliku zabrinutost jer se radi o napadu na međunarodno pravo i ugrožava se svjetski poredak.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti