Grlić Radman: Hrvatska je protiv jednostranih vojnih akcija Turske u Siriji koje uzrokuju nestabilnost i nesigurnost

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman demantirao je u ponedjeljak informacije po kojima je Hrvatska blokirala donošenje zajedničke izjave EU-a o osudi turske vojne intervencije na sjeveroistoku Sirije.

"Bili smo začuđeni kada smo to vidjeli. Moguće je da je netko Hrvatsku pomiješao s nekom drugom zemljom, koja je možda htjela neke blaže formulacije. Jako smo se zauzimali da se osudi unilateralna vojna intervencija", izjavio je ministar Grlić Radman, komentirajući napise po kojima je
Hrvatska uz Veliku Britaniju blokirala donošenje zajedničke izjave.
 
"Zauzimamo se za multilateralizam, zainteresirani smo za stabilnost u toj regiji i protiv smo jednostranih akcija koje uzrokuju nestabilnost, nesigurnost i eventualno novi val izbjeglica", dodao je Grlić Radman.
 
Osuda jednostrane vojne akcije Turske
 
Šefovi diplomacija zemalja članica EU-a osudili su jednostranu tursku vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji i pozvali Ankaru da povuče svoje snage iz tog područja.
 
"Europska unija osuđuje tursku vojnu akciju koja ozbiljno ugrožava stabilnost i sigurnost u cijeloj regiji i koja dovodi do još veće patnje civila i daljnjeg raseljavanja te ozbiljno  otežava pristup humanitarnoj pomoći",  kaže se u izjavio koju su ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica usuglasili na svom sastanku u Luxembourgu.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti