Grlić Radman: Hrvatska kontinuirano radi da zapadni Balkan ostane u fokusu NATO-a

Hrvatska kontinuirano radi da zapadni Balkan ostane u fokusu NATO-a, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon što je savez na skupu ministara u Bukureštu usvojio izvješće o tom dijelu Europe.

Grlić Radman kazao je kako je Hrvatska kao zemlja koja je u neposrednom susjedstvu zapadnog Balkana najpozvanija objektivno svjedočiti i osvješćivati zapravo situaciju kako bi pridonosila usvajanju ključnih dokumenata i politika saveza.

„Mi kontinuirano radimo da zapadni Balkan ostane u fokusu saveza“, naglasio je ministar.

Ministar je u Bukureštu, gdje sudjeluje na sastanku šefova diplomacija NATO-a, rekao da je taj savez u strateškom konceptu uvažio određena stajališta Hrvatske te da se u njemu govori o važnosti zapadnog Balkana. U Bukureštu su i ministri vanjskih poslova BiH, Gruzije i Moldove.

Srbija se mora pridružiti sankcijama Rusiji

Izvješće se fokusira pojedinačno na svaku zemlju zapadnog Balkana te se ukazuje na to koje su od njih „možda najporoznije ruskom utjecaju“ te koje „najmanje slijede“ europsku sigurnosnu i vanjsku politiku, otkrio je ministar.

Grlić Radman pritom je ponovio kako se Srbija mora pridružiti sankcijama Rusiji te da mora biti izričitija, dosljednija i vjerodostojnija ako želi ostvariti europsku perspektivu.

Ministar je najviše govorio u situaciji u BiH, pozdravivši održane izbore 2. listopada i izmjene koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt kako bi politički stabiliziralo tu zemlju.

Schmidt je tim odlukama relaksirao političko ozračje u BiH, što će pridonijeti tome da ona što prije dobije kandidacijski status za EU, rekao je Grlić Radman.

Izvor: Hina/Vlada

Vijesti iz medija