Grlić Radman: Hrvatska pruža podršku normalizaciji odnosa između Armenije i Azerbajdžana

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/11 siječanj/Grlić Radman 19.01..jpg

Hrvatska kao članica Europske unije i NATO-a može pružiti podršku normalizaciji odnosa između Armenije i Azerbajdžana, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, danas nakon sastanka s armenskim kolegom Araratom Mirzojanom.

Na zajedničkoj konferencije za medije, ministar Grlić Radman je poručio da Hrvatska može, kao članica najvažnijih međunarodnih organizacija, pružiti maksimalnu podršku normalizaciji odnosa između Armenije i Azerbajdžana.
 
Baku je u rujnu prošle godine munjevitom vojnom akcijom vratio kontrolu nad Gorskim Karabahom, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, međutim lokalni Armenci Gorskog Karabaha su 90-ih godina proglasili neovisnost.
 
Armenija i Azerbajdžan nemaju službene diplomatske odnose, ali su se u prosincu prošle godine dogovorili kako će poduzeti korake prema normalizaciji odnosa.
 
„EU potiče trilateralni susret EU, Armenije i Azerbajdžana, tako da ćemo apelirati na svaku stranu da se pridruži tom dogovoru i razgovoru u okviru EU, jer prije svega mi želimo imati stabilnost i sigurnost u tom dijelu europskog kontinenta“, kazao je Grlić Radman.
 
Dodao je kako je uvjeren da će se nastaviti razgovori i dogovori, a sporazum potpisan u prosinca prošle godine ide tome u prilog, stoga se nadamo da će se postići trajni mir u južnom Kavkazu.
 
Šef hrvatske diplomacije istaknuo je kako Hrvatska i EU podržavaju postizanje održivog i trajnog mira između Armenije i Azerbajdžana, temeljenog na načelima suvereniteta, nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta.
 
Ministar Mirzojan je kazao da Armenija želi da Erevan i Baku međusobno priznaju teritorijalni integritet, kako bi se postigao dugoročni mir u regiji, ali je izrazio zabrinutost zbog izjava visokih azerbajdžanskih dužnosnika, koji dovode u pitanje teritorijalni integritet Armenije.
 
Govorio je, također, o pozitivnoj dinamici bilateralnih odnosa Zagreba i Erevana, napomenuvši da Hrvatska, Armenija i EU dijele zajedničke vrijednosti u području demokracije i zaštite ljudskih prava.
 
Grlić Radman i Mirzojan su izrazili zadovoljstvo trenutnim odnosom dviju zemalja, te su zaključili kako postoji prostor za produbljivanje suradnje u područjima ekonomije, kulture, znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti