Grlić Radman ministrima EU-a naglasio potrebu što bržih izmjena izbornog zakona u BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izvijestio je svoje europske kolege o nedavno održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini i pozvao na što skorije izmjene izbornog zakona u toj državi.

Grlić Radman je sudjelovao na Vijeću ministara EU-a koje se zbog epidemioloških razloga održalo putem videoveze. 
 
„Ono što je meni bilo jako važno je da sam izvijestio o lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanih 15. studenoga, te naglasio važnost izbora u Mostaru 20. prosinca“, rekao je šef hrvatske diplomacije na konferenciji za medije dodavši da je europske kolege izvijestio da će se izbori u tom gradu održati slijedom dogovora političkih čelnika u susjednoj državi. Taj dogovor predviđa i izmjene izbornog zakona.
 
Povećati pozornost EU prema situaciju u BiH
 
„Ponovio sam kako je važno gledati prema budućnosti i parlamentarnim izborima 2022. i da je upravo zbog ostvarivanja funkcionalnosti i političke stabilnosti BiH potrebno čim prije krenuti u proces izmjene izbornog zakona“, kazao je ministar. 
Grlić Radman je pozvao ministre da EU poveća svoju pozornost prema situaciji u BiH te da joj zbog njezine složenosti prilagodi pristup i uzme u obzir sve njezine specifičnosti. 
 
Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell je na Vijeću najavio svoj posjet BiH povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma, a Španjolac je kazao i kako dijeli zabrinutost zbog stanja u BiH, rekao je hrvatski ministar. 
 
Grlić Radman je ministre podsjetio i da je u srijedu obilježena 29. godišnjica pada Vukovara. 
 
Na Vijeću je glavna tema bio multilateralizam i hrvatski ministar je u tom kontekstu istaknuo da su Vukovar, a zatim i Srebrenica podsjetnik „kako brzo može doći do velikih tragedija kad multilateralizam i međunarodno pravo ustuknu pred logikom jednostranog voluntarizma i gole sile“. 
 
Revitalizacija multilateralizma
 
Europski ministri razgovarali su o načinima revitalizacije multilateralnog sustava koji je, prema riječima Grlića Radmana, „već neko vrijeme u krizi“. 
 
„Nužne su konkretne ideje i koraci kako bismo osnažili ulogu i utjecaj EU-a u multilateralnom sustavu“, poručio je.  
 
Tema videokonferencije bili su i izbori u SAD-u, a ministri su se dogovorili da će na jednom od idućih sastanaka, kad budu obznanjeni konačni rezultati te imenovan novi šef američke diplomacije, on biti pozvan na jedan od sastanaka Vijeća. 
 
Europski ministri su na sastanku razgovarali i s palestinskim kolegom Riyadom Al-Malikijem o odnosima dviju strana i oživljavanju bliskoistočnog mirovnog procesa, a Grlić Radman je naglasio da je konferencijom dominiralo europsko jedinstvo po pitanju Bliskog istoka. 
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman