Grlić Radman na Prespa Forumu: Sve ide u smjeru otvaranja pregovora sa Skopljem i Tiranom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je na Ohridu rekao kako „sve ide u tom smjeru“ da se pokrene pregovarački proces za članstvo Sjeverne Makedonije i Albanije u Europskoj uniji.

Grlić Radman sudjeluje na Prespa Forumu na kojem, između ostalih, participiraju čelnici zapadnog Balkana i visoki dužnosnici Europske unije.

Ministar je rekao da se na tom skupu vode razgovori i da „sve ide u tom smjeru“ da se „konačno krene s pristupnim pregovorima“ o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije.

Grlić Radman vjeruje kako ima dovoljno vremena da se dogovor postigne do sastanka na vrhu između Europske unije i zapadnog Balkana koji se održava za tjedan dana.

Na Ohrid su stigli i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Várhelyi, no nisu najavljeni predstavnici Bugarske koja je blokirala otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom radi identitetskih pitanja. Time je blokiran put i Albaniji jer ih EU tretira u paketu.

Grlić Radman je rekao da je proširenje EU-a strateški interes Hrvatske i EU-a te da taj savez mora koristiti sve svoje pravne mehanizme za reforme u zemljama kandidatima kako bi što prije ostvarile europsku perspektivu.

Izvor: Hina /Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman