Grlić Radman: Neažuriranje imovinske kartice propust je zbog kojeg mi je žao

Slika /Vijesti/2023/Rujan/14 rujna/Grlić Radman 2.jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako je neprijavljivanje dobiti od udjela u tvrtki Agroproteinka tehnička pogreška ažuriranja imovinske kartice i propust zbog kojega mu je žao, ustvrdio je i kako je griješiti ljudski te da nema zbog čega snositi političku odgovornost.

"Propust upisa godišnjih dividendi u imovinskoj kartici, tehnički je propust i moja pogreška zbog koje mi je vrlo žao. Danas sam otišao do Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i obavio s njima razgovor, a moj je odvjetnik pripremio i dopis koji sam i potpisao, kako bih doista imao uvid u prijavu i kako bih pokazao spremnost da sve ono što se dogodilo, a u imovinskoj kartici nije navedeno, da sam spreman platiti kaznu”, rekao je u izjavi novinarima Grlić Radman.

Naglasio je i kako će postupiti sukladno odluci Povjerenstva koje je, inače, jučer zbog toga što on nije u imovinsku karticu unio dividende iz Agroproteinke otvorilo predmet.

Platit ću kaznu

Na pitanje novinara o kolegama iz njegove stranke koji su zbog imovinske kartice gubili pozicije uzvratio je da je on 'premijeru sve objasnio'. "Ali uvijek ističem da je premijer kao izbornik u nogometu. Ministri mu moraju pomoći da radi zahtjevni posao. Mi radimo u interesu hrvatskih građana. Sigurno ću platiti mandatsku kaznu", kazao je.

Ponovio je kako je njegov udio transparentno naveden u imovinskoj kartici od početka obnašanja ministarske dužnosti.

“Popunjavanja imovinske kartice dužnosnika je obveza u okviru Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Onog trenutka kad sam postao ministar u srpnju 2019., a slijedom mog suvlasničkog udjela, upravljačka prava u okviru poslovanja tvrtke Agroproteinke prenio sam na odvjetničko društvo”, rekao je Grlić Radman.

Naglasio je i kako s upravljačkim dijelom poslovanja tvrtke Agroproteinka i odlučivanjem nema nikakve veze, osim što je suvlasnik i dioničar nakon očeve smrti.

Dobit tvrtke je javna, nemam zašto snositi političku odgovornost

Novinari su ga nekoliko puta opetovano pitali kako je moguće zaboraviti dva milijuna eura upisati u imovinsku karticu.

“Sve je bilo javno. Recite mi je li taj novac ukraden ili prikriven. Činjenica da govorite o brojkama i iznosima znači da je sve transparentno. Dobit tvrtke je javan, jednostavnom se računicom dođe do brojki. Nemam zašto snositi političku odgovornost”, ustvrdio je.

Pojašnjavao je i kako se radi o tri godine - 2019., 2020., 2021. "Treba imati na umu da svi prihodi prolaze kroz porezne 'škare' i da ne postoji zakonska prepreka za isplatu dividendi te će biti naknadno upisano... Mediji su otkrili priču o onome što je transparentno, javno. Moj udjel je transparentan, sve je javno. Jednostavnom računicom ste došli do podataka. Tu govorite o bruto iznosima, iznos je puno manji", rekao je ministar.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman