Grlić Radman: Parlamentarna većina podržava pristup Finske i Švedske NATO-u

Saborska parlamentarna većina podržava moguće pridruživanje Finske i Švedske NATO-u, a izjave predsjednika Zorana Milanovića o blokadi proširenja nanose veliku štetu ugledu i vjerodostojnosti Hrvatske, ocijenio je ministar Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima dao je izjavu za medije.

Kazao je da su na sastanku novoimenovani ministri Davor Filipović, Marin Piletić i potpredsjednica Anja Šimpraga predstavili svoje prioritete u budućem radu.

Premijer Plenković u četvrtak sudjeluje na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu

Izvijestio je da je parlamentarna većina razgovarala o aktualnim temama, osobito o situaciji u Ukrajini i daljnjoj pomoći koju će Republika Hrvatska pružiti toj zemlji.

Najavio je da će se u Varšavi u četvrtak, na inicijativu Poljske i Švedske, održati donatorska konferencija za Ukrajinu na kojoj će sudjelovati i hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković.   

"Tu ćemo potvrditi našu spremnost u pružanju financijske pomoći te pomoći u hrani i lijekovima", rekao je Grlić Radman.

Izvijestio je da se razgovaralo i o situaciji s energentima, porastu cijena te o stanju u gospodarstvu i poljoprivredi.

Ministar je naglasio da su predstavnici parlamentarne većine podržali pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

"Ukoliko i kada ta tema dođe na dnevni red Hrvatskog sabora u smislu ratifikacije sporazuma, procedura je jednostavna i odvija se preko naših veleposlanika, kada prođe internu proceduru u tim zemljama, dostavlja se Vladi, koja predlaže Zakon o ratifikaciji sporazuma Hrvatskom saboru, a on običnom većinom donosi odluku", pojasnio je Grlić Radman.

Istaknuo je kako Hrvatska prepoznaje važnost Finske i Švedske kao visokorazvijenih zemalja kada su u pitanju vladavina prava i demokracija.

"Mislim da će njihovo članstvo u NATO savezu doprinijeti jačanju naše obrane i kolektivne sigurnosti" poručio je Grlić Radman.

Teza o stavljanju veta nanosi veliku vanjskopolitičku štetu Hrvatskoj

Ministar se osvrnuo i na teze koje je danas iznio predsjednik Republike Zoran Milanović da treba staviti veto na proširenje NATO-a. 

"Te teze ponovno nanose veliku vanjskopolitičku štetu Hrvatskoj, sramote nas u međunarodnoj zajednici, a budući da dovodi u izravnu vezu pitanje rješavanja položaja hrvatskog naroda u BiH, također štete i Hrvatima u BiH", istaknuo je Grlić Radman.

Grlić Radman je izrazio čuđenje i zgražanje Milanovićevim izjavama poput one "da će kao đavao grešnu dušu progoniti svakog zastupnika koji bude bio za'' ili da su "izdajnici".

Dodao je da Predsjednik "srozava reputaciju i vjerodostojnost Hrvatske i u očima međunarodne zajednice stvara njezinu percepciju kao incidentne države".

Pogrešno je vezivati ulazak Finske i Švedske u članstvo u NATO-u s pitanjem Hrvata u BiH, istaknuo je dodavši da tamošnjim Hrvatima to samo odmaže.

Milanović tek prije godinu dana otkrio Hrvate u BiH

Grlić Radman je kazao da je Milanović tek prije godinu dana otkrio Hrvate u BiH, a sada se nudi za njihovog "spasitelja".

Štoviše, dodao je, u svojoj vladi imao je ministricu koja je govorila da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, podržavao je građanski koncept BiH i nije prepoznavao potrebe Hrvata u toj državi.

"U ključnim trenucima se ponašao kao izdajnik, izdajnik-prevarant, u trenucima kada se trebalo snažno založiti za ravnopravnost Hrvata i za promjenu izbornog zakona", rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je i kako Milanović relativizira situaciju u Ukrajini. Kazao je kako predsjednik Republike Hrvatske ima proruske stavove, jer je cijeli svijet optužio brutalnu rusku agresiju, a on još uvijek podržava Rusiju.

"Ja poštujem instituciju Predsjednika države, ali on radi nepopravljivu štetu, a mi moramo svaki dan peglati ono što je on izgovorio", dodao je Grlić Radman.

Ministar je na kraju poručio da je "bitno da javnost zna da je ovo aktivni rad na rušenju hrvatske Vlade i svega onog što je hrvatska Vlada učinila do sada".

"Mi ćemo se snažno politički i svim pravnim sredstvima tome oduprijeti", zaključio je.

Izvor: Vlada/ Hina



Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman