Grlić Radman: Podržavamo jačanje struktura Europske unije u svrhu pripreme na daljnja proširenja

Slika /Vijesti/2023/Studeni/Grlić Radman 1.jpg

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman podržao je, na konferenciji o jačanju i proširenju Europske unije u četvrtak u Berlinu, reformske ideje Njemačke koje teže jačanju struktura Europske unije u vrhu pripreme na daljnja proširenja.

"Mi podržavamo proširenje i smatramo da se taj proces može odvijati paralelno s institucionalnim reformama", rekao je Gordan Grlić Radman nakon ministarske konferencije pod nazivom "Veća, snažnija Unija" koja je održana u Berlinu.

Grlić-Radman je rekao kako treba razmišljati o svemu onom što ograničava i usporava razvoj i rad EU institucija ali je istaknuo kako je trenutno najvažnije unutar EU-a postići jedinstvo.

"Prioritet je jedinstvo i solidarnost i jačanje onih instrumenata koji služe boljoj obrani od ugroza", rekao je Grlić Radman.

Zalažemo se za što skorije otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova je rekao kako se i na ovoj konferenciji založio za što skorije otvaranje pristupnih pregovora Europske unije s Bosnom i Hercegovinom.

"Mi zagovaramo što skorije otvaranje pristupnih pregovora, najkasnije početkom sljedeće godine. Trenutno čekamo pozitivno mišljenje Europske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana.", rekao je Grlić Radman. Dodao je kako je siguran da je većina zemalja članica sklona podržati početak pregovora jer, kako je rekao, većina čelnika u BiH podržava ulazak, a ulazak BiH u EU je od geopolitičkog i geostrateške važnosti za EU.

"Početak pregovora mogao bi ojačati proeuropske snage u BiH i ubrzati reformske procese", rekao je Grlić Radman.

Glede napretka ostalih zemalja zapadnog Balkana na putu ka Europskoj uniji Grlić Radman je rekao kako treba prije svega jačati vladavinu prava i napustiti retoriku koja je u devedesetima dovela do ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Hrvatska se zalaže za mir i mirovni proces na Bliskom istoku, ali ne može biti neutralna kada se u rezoluciji ne spominje agresor

Ministar Grlić Radman osvrnuo se i na glasanje o rezoluciji UN-a o situaciji u Pojasu Gaze.

"Hrvatska se tu ponijela principijelno i glasala protiv rezolucije koja nije spomenula Hamas niti zatražila oslobađanje talaca", rekao je Grlić Radman i dodao kako mu je žao što su Hrvatskoj se pojavile selektivne vijesti koje su "neadekvatno kontekstualizirale rečenice unutar rezolucije".

"Hrvatska je od početka apsolutno za mir i za mirovni proces na Bliskom istoku... Hrvatska u ovom ratu u kojem se ne spominje agresor ne može biti neutralna ali evo čak ni trajno neutralna Austrija ovom prilikom nije bila neutralna", rekao je Grlić Radman.

Potrebno proširenje EU-a zbog geostrateške situacije

Ministarsku konferenciju na kojoj se raspravljalo o osnaživanju struktura Europske unije u svrhu priprema za nastavak procesa proširenja organizirala je Njemačka u suradnji sa Španjolskom, koja trenutno predsjeda EU-om.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je kako je proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana, ali i Ukrajinu i Moldaviju, potrebno zbog geostrateške situacije i politike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti