Grlić Radman: Posjet Vučića nije bio službeno najavljen niti je privatnog karaktera

Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/17 srpnja/HN20220717620760.jpg

Hrvatska je u petak uručila prosvjednu notu Srbiji zbog planiranja nenajavljenog posjeta Jasenovcu što je kršenje protokola. "Mi to doživljavamo nedobronamjernim i nikako kao "odavanje pijeteta žrtvama" već je posjet očito motiviran zadovoljenjem unutarnjih političkih potreba u Srbiji prije formiranja srbijanske vlade'', rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je u petak poslije podne notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu, pošto je doznalo za namjeru neslužbenim kanalima, što je neuobičajeno i "neprihvatljivo", rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima u Zagrebu.

"Prigodom planiranja svakog posjeta stranih dužnosnika, vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovor obiju strana", citirao je ministar iz note upućene Beogradu.

Nije želio ni potvrditi ni zanijekati da je saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac osoba koja je o tome izvijestila hrvatsku Vladu, kako su danas prenijeli mediji, tek je rekao da su o tome doznali "preko neslužbenih kanala".

"Prekršen je protokol", sažeo je Grlić Radman. "Predsjednik države je štićena osoba i to zahtijeva angažman hrvatskih vlasti", kazao je.

Posjeti državnika i službenih osoba moraju biti najavljeni i planiraju se tjednima i mjesecima, rekao je o diplomatskim konvencijama i objasnio da se vlade obavještavaju i o privatnim posjetima, primjerice ljetovanjima.

Od Srbije se očekuje iskren dijalog

"Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana (...) za nas je neprihvatljiva", stoji u izjavi.

"Mi to doživljavamo nedobronamjernom" i ne kao "iskren dolazak", ne kao "odavanje pijeteta žrtvama" već je više motiviran zadovoljenjem unutarnjih političkih potreba u Srbiji prije formiranja srbijanske vlade", rekao je.

Službeni Beograd je na notu reagirao pokušajem uručivanja note hrvatskoj otpravnici poslova koja ju je odbila primiti danas u 10 sati, rekao je ministar.

Na pitanje zašto nije već u petak objavljeno da Vučić planira doći u Jasenovac, ministar je odgovorio da Vlada nije tome pridavala posebnu pozornost.

Ministar je u izjavi elaborirao da je Hrvatska puno učinila na poboljšanju dijaloga s Beogradom no da pružena ruka nije naišla na "iskren" odgovor druge strane.

"Hrvatska vlada iskreno se zalaže za normalizaciju odnosu između Hrvatske i Srbije", rekao je.

Tvrdi da je sadašnja Vlada dosad najviše pružila ruku u dijalogu, a Srbija se ne odaziva i nije se još suočila s prošlošću, 30 godina od Domovinskog rata.

"Mi se poklanjamo svakoj žrtvi, ali to isto tako očekujemo od srbijanske strane", rekao je.

Očekujemo rješavanje otvorenih pitanja iz Domovinskog rata poput 1834 nestale osobe, što nije samo bilateralno, već i humanitarno pitanje. Nadalje očekuje se i rješavanje odštete hrvatskim državljanima bivšim zatočenicima srbijanskih logora, a Srbiju se poziva i da prestane glorificirati ratne zločine, rekao je.

Hrvatska očekuje i implementaciju odredbi o zaštiti hrvatske manjine što je Hrvatska već učinila i "uzor" je u zaštiti nacionalnih manjina, a usto je srpska manjina uključena kroz tri zastupnika u Saboru i stranka SDSS koalicijski je partner u Vladi, kazao je Grlić Radman.

Pritom je pozdravio izbor predstavnika hrvatske stranke Demokratskog Saveza Hrvata Vojvodine Tomislava Žigmanova u srbijanski parlament i najavu pregovora o mogućem sudjelovanju u novoj vladi Srbije. 

Još nema najave službenog posjeta

Nije želio nagađati je li Vučić planirao posjet Jasenovcu uoči obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja.

Posjet je pokušaj da se neriješena pitanja iz Domovinskog rata zamagle zločinima iz Drugog svjetskog rata, koji se dogodio davno i sudionici više nisu živi, ali jesu počinitelji zločina rata 90-ih i trebaju za to odgovarati.

Ne možete izjednačiti režim i narod, rekao je o pokušajima određenih političkih igrokaza za potrebe u srpskoj javnosti.

Ministar nije mogao potvrditi da je Vučić zatražio da do 17. rujna posjeti Jasenovac i očekuje notu.

"Ta nota će doći kurirom ili diplomatskom poštom", rekao je.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman