Grlić Radman: Treba prekinuti zloupotrebu migranata na granici s EU-om

Potrebno je bez odgode prekinuti zloupotrebu migranata na granici s Europskom unijom, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman na 28. sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

"Duboko smo zabrinuti i zbog sve gore političke situacije u Bjelorusiji. Zloupotrebu migranata na granici s EU-om potrebno je bez odgode prekinuti“, istaknuo je hrvatski ministar vanjskih poslova u svom izlaganju. 
Bjelorusija je u sukobu s EU-om zbog migranata koji su na njezinoj zapadnoj granici. Unija optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegov režim za hibridni napad korištenjem migranata koje dovodi s Bliskog istoka i upućuje na granice Latvije, Litve i Poljske.

Grlić Radman je na sastanku u Stockholmu pozvao na jačanje OESS-a jer su njezine članice suočene s brojnim izazovima.

"Glavni alati OESS-a - mjere izgradnje povjerenja i sigurnosti, terenske operacije i autonomne institucije, zaštita ljudskih prava, mira i stabilnosti, trebaju se dalje razvijati i modernizirati, kao i pravovremeno i realno financirati, kako bi bili učinkoviti", rekao je hrvatski ministar. 

Grlić Radman osvrnuo se i na ulogu OESS-a u jugoistočnoj Europi.

"Posebno cijenimo ulogu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini u podršci stabilnosti, vladavini prava, demokratskim vrijednostima i institucijama. Snažno potičemo izbornu reformu i druge napore da se osigura legitimno, pravedno i nediskriminatorno političko predstavljanje svih triju konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba", istaknuo je Grlić Radman. 

Zabrinutost zbog sukoba u Ukrajini

Na marginama sastanka Ministarskog vijeća, Grlić Radman se susreo s visokim povjerenikom OESS-a za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovom. Razgovarali su o položaju hrvatskih manjina u susjednim državama, s naglaskom na Srbiju i Crnu Goru, navodi se u priopćenju. 

Grlić Radman je još izrazio zabrinutost zbog sukoba u Ukrajini i žaljenje zbog odluke o izbacivanju promatračke misije OESS-a na ruskim kontrolnim točkama Gukovo i Donjeck te pozvao na veće napore za rješavanje dugotrajnih sukoba u Gruziji i Moldaviji.

Osvrnuo se i na sukob u Gorskom Karabahu, čije je rješavanje ključni zadatak za OESS, dodaje se u priopćenju.

"Pohvaljujemo rad OESS-a u traženju trajnog rješenja nakon sporazuma o prekidu vatre i pozivamo Armeniju i Azerbajdžan na konstruktivan dijalog kako bi postigli sveobuhvatno rješenje spora", rekao je. 

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman