Grlić Radman u Barceloni: Jačanje suradnje u okviru EU-a, NATO-a i skupine mediteranskih zemalja MED9

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je u ponedjeljak u Barceloni bilateralni sastanak sa španjolskim ministrom vanjskih poslova Joséom Manuelom Albaresom. 

Na sastanku su obojica izrazila želju za jačanjem suradnje na području gospodarstva, turizma, kulture, znanosti i tehnologije. Ministri su se susreli navečer na marginama 6. regionalnog foruma Unije za Mediteran i 3. ministarskog sastanka EU-a i južnog susjedstva. Grlić Radman se ranije tijekom dana susreo i s jordanskim ministrom vanjskih poslova Ajmanom Safadijem s kojim je razgovarao o mogućnosti posjeta Jordanu u kojem vidi gospodarske prilike.

Grlić Radman i Albares su istaknuli namjeru jačanja suradnje u okviru EU-a, NATO-a i skupine mediteranskih zemalja MED9.

Razmijenili su mišljenja o europskoj perspektivi država jugoistočne Europe, te se složili kako mir i stabilnost na tom području nemaju alternativu pa je nužno nastaviti pružati kontinuiranu potporu tim zemljama.

Hrvatska je u rujnu ušla u neformalni klub MED9 zajedno sa Slovenijom za što su pristanak dale sve članice tog kluba uključujući Španjolsku.

Potpora Hrvatskoj za Schengen i eurozonu

Službeni Madrid je u ponedjeljak ponovio svoju potporu ulasku Hrvatske u zonu slobodnog kretanja Schengen, u eurozonu te u klub gospodarski razvijenih zemalja OECD.

Bio je ovo prvi susret Grlića Radmana s Albaresom koji je 12. srpnja postavljen na mjesto šefa španjolske diplomacije. Grlić Radman se u svibnju bio susreo u Madridu s tadašnjoj ministricom vanjskih poslova Aranchom González Layom.

Španjolski premijer Pedro Sánchez je pak posjetio Zagreb u listopadu što je bio prvi službeni posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj.

"Intenzivna razmjena posjeta u protekle dvije godine potvrđuje zajednički interes dviju država za podizanjem suradnje na višu razinu te želju za osnaživanjem suradnje", poručila je hrvatska delegacija u Barceloni.

Grlić Radman je pozvao Albaresa u bilateralni posjet Hrvatskoj.

U okviru 30. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa predviđen je službeni posjet premijera Andreja Plenkovića Španjolskoj iduće godine. Tada bi i predsjednica španjolskog parlamenta Meritxell Batet trebala posjetiti Zagreb.

Ti će dolasci međutim ovisiti i o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i Španjolskoj.

Madrid će u lipnju iduće godine biti domaćin NATO sastanka na vrhu kada bi ondje trebao boraviti i predsjednik Zoran Milanović.

Grlić Radman je u ponedjeljak navečer otputovao iz Barcelone u glavni latvijski grad Rigu gdje će u utorak i srijedu sudjelovati na ministarskom sastanku u sklopu NATO-a.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti