Grlić Radman: Veleposlanik pri NATO-a postupa po naputku MVEP-a, Milanović nanosi štetu Hrvatskoj

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dao je izjavu prije današnje sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Novinari su ministra upitali koga će poslušati hrvatski veleposlanik pri NATO-u.

"Veleposlanik dobiva naputke MVEP-a i siguran sam da će poslušati razborito i odgovorno mišljenje u skladu s hrvatskim obavezama u NATO-u i podršci politici otvorenih vrata", kazao je Grlić Radman.

Na pitanje što će se dogoditi ako predsjednik da suprotan naputak kao sukreator vanjske politike, ministar je odgovorio da je širenje NATO-a u nacionalnom interesu Hrvatske.

"Veleposlanik će poslušati nacionalne interese, a siguran sam da je i predsjedniku države jasno da je širenje u našem nacionalnom interesu", kazao je.

Vlada čini sve da ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH

Ministar smatra da je povezivanje ulaska Finske i Švedske u NATO s promjenom izbornog zakona u BiH "vrsta psihološke ucjene".

"Vlada čini sve da ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH, ali to je jedan drugi proces i zahtijeva drugačije postupanje. Ne možete ucjenjivati međunarodnu zajednicu tim pitanjem", rekao je.

Grlić Radman tvrdi da takvim ponašanjem predsjednik nanosi štetu Hrvatskoj, ugrožava joj reputaciju i pretvara je u incidentnu državu. "Vlada to onda mora popravljati" kazao je.

Dodao je da aktualni hrvatski predsjednik u svom premijerskom mandatu nije učinio ništa da se ospori legitimitet Željka Komšića i isprave odluke koje su pogoršale položaj Hrvata u BiH. "Da je to učinio, mi danas u BiH ne bismo imali ovaj problem".

"Mi sada rješavamo probleme s kojima se nijedna vlada prije Plenkovićeve nije uhvatila u koštac".

Izjave premijera Orbana ne pridonose dobrosusjedstvu

Ministar je još jednom komentirao i izjavu Viktora Orbana o "oduzetom moru", kazavši da mađarski premijer "osebujno nastupa".

"Hrvatsko more nikad nije bilo mađarsko more", kazao je Radman dodavši da je jučer mađarskom kolegi Peteru Szijjartu održao malu lekciju iz povijesti o tome.

Takve izjave ne pridonose dobrosusjedstvu. "Odbacujemo takve izjave premijera Orbana u kakvom god kontekstu bile izrečene".

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman