Grlić Radman za dogovor oko plinskog povezivanja: Treba razgovarati, pritisci ne vode rješenju

Slika /Vijesti/2024/Veljača/12 veljača/Grlić Radman 7.JPG

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da se ne može prijetnjama sankcijama i pritiscima realizirati projekt plinskog povezivanja Hrvatske i BiH i pritom ponovio potporu čelniku tamošnjih Hrvata Draganu Čoviću.

“Tu treba dati prostora za razgovore i pregovore, a ne nikako pritiscima i prijetnje sankcijama. To ne vodi nekom dobrome rješenju”, rekao je Grlić Radman danas u Ljubuškom odgovarajući na upit o kritikama koju je nekoliko američkih diplomata uputilo predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganu Čoviću.

Grlić Radman naveo je kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije od zajedničkog interesa Republike Hrvatske, SAD-a i BiH kako bi se isključila ovisnost o ruskome plinu, o čemu je nedavno u razgovoru izvijestio i novu veleposlanicu SAD u Hrvatskoj Nathalie Reyes.

Hrvatska zainteresirana za energetsku neovisnost

“To ne može biti unilateralno pitanje. Ne može je biti bez Hrvatske. Hrvatska je čvor i zainteresirana je za energetsku neovisnost. Sa SAD-om, koji su naši saveznici i strateški partneri, dijelimo ista razmišljanja oko krajnjeg cilja, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu”, dodao je ministar.

Naveo je kako o načinu upravljanja projektom Južne plinske interkonekcije kroz BiH treba razgovarati s predstavnicima bosanskoherceghovačkih Hrvata i pronaći rješenje.

Grlić Radman je istaknuo da Hrvatska podupire čelnika Hrvatskog narodnog sabora BiH. “Dragan Čović ima naše povjerenje jer je legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda”, rekao je.

BiH je zaslužila otvaranje pregovora

Pozvao je vlasti u toj zemlji da ispune preostale uvjete kako bi Europsko vijeće odobrilo otvaranje pregovora o članstvu s BiH. ”To bi ovaj prostor zapadnog Balkana činilo još stabilnijim i izvjesnijim za daljnji napredak. BiH je zaslužila otvaranje pregovora, a političari bi dobili entuzijazam za nastavak toga procesa”, rekao je hrvatski šef diplomacije.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman