Grlić Radman za Media servis: Najoštrije smo osudili podizanje spomenika D'Annunziju u Trstu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u četvrtak u intervjuu za Media servis da najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju, što je MVEP izrazio i upućenom diplomatskom notom te dodao da svi koji promiču "ideologije koje su poražene nemaju mjesta u ovakvoj EU".

Hrvatska policija pravodobno reagirala i privela izgrednike

"Najoštrije smo osudili takav čin, bio je i talijanski veleposlanik koji se na neki način ispričao", rekao je Grlić Radman.

Na ogradi Guvernerove palače u Rijeci u četvrtak ujutro izvješena je zastava Kraljevine Italije, a Grlić Radman je pohvalio brzu reakciju policije.

"Hrvatska policija je pravodobno reagirala na postavljanje zastava Kraljevine Italije, one okupatorske, i privela je izgrednike."

Dodao je da ovo nije primjer državne politike u Italiji koju smatra "jednom od najvažnijih članica EU-a", već politike lokalnih vlasti u Trstu. "Za Hrvatsku je D'Annunzio bio okupator," podsjetio je ministar.

"To su ideologije koje su poražene i koje su uvele u strahotu Drugog svjetskoga rata. Svi oni koji podržavaju takvu ideologiju nemaju mjesta u ovakvoj Europskoj uniji", rekao je Grlić Radman. 

Srbija ne razumije geopolitički kontekst

Na komentare iz Srbije da se u Hrvatskoj odvija zastrašujuća revizija povijesti, Grlić Radman kaže da ne zna "bi li se samo nasmijao ili dao neku važnost tome". 

"Ono što čudi je to što Srbija ne razumije geopolitički kontekst", dodao je Grlić Radman. 

Ministar vanjskih poslova također je poručio da su ga začudile izjave Milorada Pupovca, koji je, kaže Grlić Radman, ozbiljan političar "Mislim da bi se, ako su takve izjave izrečene, svakako bilo potrebno jače ograditi," dodao je.

Ono što nudi Kolinda Grabar-Kitarović nema niti jedan protukandidat

Grlić Radman je uvjeren da će predsjednica Grabar-Kitarović osvojiti i drugi mandat.

"Sve ono što ima Kolinda Grabar-Kitarović to nema niti jedan protukandidat. Predsjednica ima jednu čistu vertikalu, jednu biografiju koja je toliko impresivna i u vanjskom svijetu," rekao je.

Na pitanje je li mu išta sporno u pismu koje je Pupovcu u uputila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministar je odgovorio da ona kao najviši dužnosnik sve radi i govori u interesu građana i u zaštiti institucija zemlje.

Većina članova HDZ-a podržava Andreja Plenkovića

Upitan može li Miro Kovač objavljenom kandidaturom za novog predsjednika HDZ-a zaprijetiti Andreju Plenkoviću, Grlić Radman kaže da ne može jer "nema boljeg predsjednika HDZ-a od Plenkovića s obzirom na njegov utjecaj i popularnost u Europskoj uniji".

"Većina članova HDZ-a sigurno podržava Andreja Plenkovića", istaknuo je Grlić Radman.

Dodao je da Plenković dobro vodi Vladu i upravlja zemljom i da sigurno nema kandidata koji bi ga u tome mogao zamijeniti.

Na pitanje kako teku pripreme za predsjedanje Vijećem Europske unije i hoćemo li biti spremni za tako važan zadatak, ministar odgovara: "Upravo jučerašnji dolazak glavnog tajnika Vijeća Europske unije, Jeppea Tranholma-Mikkelsena, potvrdio je kako je Hrvatska spremna i da će predsjedanje proći onako kako zaslužuje jedna ozbiljna i odgovorna zemlja članica kao što je Hrvatska".

Dubravka Šuica može puno učiniti

Ministar Grlić Radman komentirao je imenovanje Dubravke Šuice potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju, kazavši da ona može jako puno učiniti.

"Može poticati demografsku obnovu, područje koje apsolutno ima jako puno prostora za djelovanje," rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova za Media servis.

 

Izvor: Media servis / Vlada



Vijesti iz medija | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman