Grlić Radman za Novu TV: Europska unija donijela peti paket sankcija, mjere se poduzimaju i Rusija ih mora osjetiti

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV.

Kazao je da vjeruje kako bi nakon protjerivanja 24 zaposlenika ruskog veleposlanstva u Zagrebu mogao uslijediti recipročan odgovor. "Imamo djelatnike u veleposlanstvu pa se to odnosi vjerojatno na to", rekao je.
 
Ministar je upitan i o sankcijama Rusiji. Kazao je da je riječ o petom paketu sankcija i da će  plin sigurno doći na red. "Sve mjere se poduzimaju i Rusija ih mora osjetiti", dodao je.
 
Demokracija i europske vrijednosni nemaju cijenu
 
Grlić Radman je rekao kako ovakve situacije nije bilo u 21. stoljeću, istaknuvši da demokracija i europske vrijednosni nemaju cijenu.
 
Kazao je da se mjere donose na razini Europske unije kako bi se smanjio negativan utjecaj na naše gospodarstvo. Naglasio je kako moramo jačati vlastitu otpornost, sigurnost, obranu i energetsku neovisnost.
 
Ministar je upitan i je li se iznenadilo što su se svi oglasili oko rata u Ukrajini osim Angele Merkel i Gerharda Schrödera.
 
Podsjetio je da je bivša kancelarka Merkel imala dobar odnos s Putinom. "Imali smo osjećaj da može biti rješenje. Moram priznati da sam razočaran i očekivao sam da se oglasi", rekao je.
 
Na pitanje jesu li Ukrajinci ljuti na Njemačku nakon što je njemačkom predsjedniku zabranjeno da dođe u Kijev, Grlić Radman je kazao da je Ukrajini u  ovom trenutku nužna itekako velika pomoći i podrška.
 
Ministar se osvrnuo i na susret s ruskim ministrom Sergejom Lavrovom, podsjetivši da su se mnogi ministri susretali s njim. "Jedan mi je ministar rekao da se vidio s Lavrovom dva dana prije agresije na Ukrajinu i rekao mu je da neće biti napada", dodao je.
 
Srbija se mora što prije uskladiti sa sigurnosnom i vanjskom politikom Europske unije
 
Grlić Radman je upitan i zašto ministarstvo nije poslalo notu Srbiji kojoj je Kina poslala naoružanje.
 
"Ne znamo sve detalje o tome što se dogodilo. Svakako nas brine, prije svega, Srbija koja se mora što prije uskladiti sa sigurnosnom i vanjskom politikom Europske unije", zaključio je Grlić Radman.
 
Izvor: Nova TV/Vlada
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman