Grlić Radman za RTL: Hrvatska se najbolje snalazi u teškim trenucima

Uoči sutrašnjega završnog samita Europskog vijeća tijekom hrvatskoga predsjedanja ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za RTL Danas sažeo je učinke šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Europskim vijećem.
 
Komentirajući uvodno izjavu predsjednika Zorana Milanovića o tome da je ovo "najneprimjećenije predsjedanje EU-om" Grlić Radman odgovorio je da hrvatski predsjednik nije baš tako rekao.
 
"Pohvalio je zapravo trud u državnoj administraciji, uloženi su veliki napori. Mi smo se fantastično pripremili za to normalno predsjedanje u fizičkom smislu, ali ovo je bila situacija bez presedana. Nije samo Hrvatska bila pogođena koronavirusom nego cijeli svijet. Hrvatska će upravo biti upamćena po tome što je predsjedala i što se uspješno snašla jer Hrvatska se uvijek najbolje snalazi u teškim trenucima."
 
Zagrebački samit i Istočno partnerstvo kruna su našeg predsjedanja
 
"Mi smo bili u fokusu izvršavanja naših prioriteta, a upravo ovaj samit "Istočno partnerstvo" koji je zajedno sa Zagrebačkim samitom kruna našeg predsjedanja koji se održao na inicijativu premijera. Ja bih rekao da kad pogledate sveukupno 122 događaja koje smo organizirali do 13.3. to su bili fizičke konferencije, osam događaja na visokoj razini, 21 na stručnoj razini", kazao je Grlić-Radman.
 
Upitan je li Hrvatska mogla više nametnuti teme solidarnosti i zajedništva kao država koja je predsjedala EU-om, odgovorio je da je upravo Hrvatska imala inicijativu.
 
Hrvatska je pomogla da se organizacija održi, otvoreni su pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom
 
" U jednoj situaciji kad imate 27 zemalja članica, kad je svatko okrenut svojim potrebama, prijetilo je urušavanje jedne takve organizacije. Znači Hrvatska je predsjedavajuća Vijećem EU-a upravo održala i pomogla upravljanjem da se takva jedna organizacija održi. Trebalo je sve te zemlje ujediniti u tom jednom problemu i mislim da smo odlično pristupili ovom izazovu.
 
Dogodio se i Brexit, otvoreni su pristupni pregovori s Makedonijom i Albanijom što je bilo nezamislivo", objasnio je.
 
Rekao je i kakva će biti situacija s putovanjima izvan Hrvatske i u zemlju zbog koronavirusa.
 
"To je u svakom slučaju kolega Božinović postupio ispravno. Pratit ćemo epidemiološku sliku u Hrvatskoj. Ono što je važno, to je jedna opomena, trebamo biti oprezni i ponašati se u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi. Lijepo je vrijeme, mi smo se otvorili, putuje se i to je sve u skladu s ritmom prirode", zaključio je.
 
Izvor: RTL / Vlada 
 
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman