GSV: podržan prijedlog novog radnog vremena trgovina

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/gsv_podrzan_prijedlog_novog_radnog_vremena_trgovina.jpg

ZAGREB, 7. srpnja 2008. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) na današnjoj je sjednici podržalo zakonski prijedlog o novom radnom vremenu trgovina donekle izmijenivši prethodni prijedlog, pri čemu su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ostali suzdržani.

Potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor izvjestila je nakon sjednice da bi trgovine radnim danom trebale raditi od 6 do 21 sat, a nedjeljom, i to u razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada te tijekom prosinca, od 6 do 14 sati.

Prvi prijedlog bio je da trgovine radnim danom rade od 6 do 22 sata, a nedjeljom od 6 do 14 sati.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca složili su se s prijedlogom da će ostale mjesece u godini nedjeljom raditi određene trgovine od 7 do 14 sati (trgovine u bolnicama, liječilištima, hotelima itd.) dok će od 0 do 24 sata raditi samo benzinske postaje i u sklopu njih prodavaonice na malo.

Kosor je najavila da će takav prijedlog zakona biti upućen u saborsku proceduru, te se pritom nije složila s mišljenjem sindikalnog predstavnika u GSV-u Vilima Ribića koji je u ime Matice hrvatskih sindikata javnih i državnih službi ocijenio da je ograničavanje radnog vremena trgovina rezultat neuspjeha institucija.

Ribić smatra da se prava zaposlenih u trgovini trebaju štititi drugim mehanizmima, kao što su plaćanje rada nedjeljom, poštivanje kolektivnih ugovora, sudska zaštita i sl.

Kosor je na to odgovorila kako su po pitanju radnog vremena trgovina najstrože europske države Austrija i Njemačka, ali se ne može reći da njihove institucije ne funkcioniraju.

Suzdržanost HUP-a u odnosu na odredbe o radnom vremenu predsjednik GSV-a Ivica Mudrinić obrazložio je stajalištem da poduzetnicima radno vrijeme ne bi trebao diktirati zakon već tržište.

Članovi GSV-a dogovorili su se da će u roku 15 dana pronaći rješenje za isplatu preostalih 59 milijuna kuna na koja na temelju ovršnih sudskih odluka imaju pravo zaposleni u školstvu.

Kosor je rekla da je Vlada 2003. godine naslijedila 1,1 milijardu kuna njihovih potraživanja temeljem sudskih postupaka, podmireno je 408 milijuna a sindikati su se odrekli 500 milijuna.

GSV je također podupro prijedlog novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Novosti unesene u prijedlog odnose se na mogućnost napredovanja zaposlenika u školstvu, posebice ravnatelja, te rješavanje dugogodišnjeg problema tzv. "nestručno zastupljene nastave".

Na sjednici je bilo govora i o nacrtima prijedloga zakona o koncesijama, izmjenama zakona o javnoj nabavi te o zakonu o javno-privatnom partnerstvu.



Pisane vijesti