GSV: socijalni partneri nisu suglasni oko zakona o odgoju i obrazovanju i zakonu o posredovanju pri zapošljavanju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/gsv_socijalni_partneri_nisu_suglasni_oko_zakona_o_odgoju_i_obrazovanju_i_zakonu_o_posredovanju_pri_zaposljavanju.jpg

ZAGREB, 12. svibnja 2008. (Hina) - Prijedloge zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, s Konačnim prijedlogom zakona, nisu podržali svi socijalni partneri na današnjoj sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV), te će o njima ponovno razgovarati najkasnije za dva tjedna.

Osvrćući se na Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju, sindikalni predstavnik u GSV-u Vilim Ribić rekao je kako se glavnina sindikalnih primjedbi odnosi na plaće nastavnog osoblja u oba sektora, te na potrebu afirmacije statusa nastavnika i učitelja.

Razlika između plaća nastavnika i učitelja pred mirovinom i onih koji su početnici je oko četrdeset posto, što je najniži omjer u Europi, rekao je Ribić.

Sindikalni predstavnici mišljenja su da besplatne udžbenike, za koje bi se trebala izdvojiti značajna sredstva, trebaju dobiti samo oni kojima su besplatni udžbenici zaista potrebni, a ne svi.

Školski odbori, onako kako su predloženi zakonom, osiguravaju pretjerani utjecaj "lokalnih šerifa" koji ne razumiju obrazovni sustav, mišljenja su sindikalci.

Poslodavci su dali podršku Prijedlogu zakona o o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, no sindikati su, među ostalim, tražili da za rad na crno budu kažnjeni isključivo oni koji na crno zapošljavaju.

Osvrćući se na štrajk glađu koji su, zbog kršenja radničkih prava, danas započeli radnici sinjske Dalmatinke Nove predsjednik GSV-a i predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić je ustvrdio kako bi se svaki poslodavac trebao odgovorno odnositi prema radnicima.

Ispričavajući potpredsjednika Vlade Damira Polančeca što nije nazočio sjednici GSV-a potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor rekla je kako će se o tome "konzultirati i vidjeti što Vlada ili resorno ministarstvo može učiniti".

Nacrt prijedloga zakona o elektroničkim komunikacijama s Konačnim prijedlogom zakona jednoglasno su podržali svi socijalni partneri.

Iako težimo usklađenju s EU smatramo da regulativa EU u području telekomunikacija nije adekvatna, a EU ne drži korak s SAD-om i nekim azijskim državama koje imaju bolja rješenja, ustvrdio je Mudrinić.



Pisane vijesti