Habijan obećao potporu BiH na europskom putu i poručio da se reforme isplate

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/27_lipnja/HN20240520538708.jpg

Proces europskih integracija, koliko god zahtjevan, u konačnici se isplati jer poboljšava vladinu prava i donosi brojne dobrobiti svakoj državi koja se za to odluči, kazao je danas u Sarajevu hrvatski ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

Ministar Habijan te predsjednik odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora Ivan Malenica tijekom dana sudjelovali su na ministarskoj konferenciji posvećenoj pregovorima o pristupanju država zapadnog Balkana Europskoj uniji, odnosno pregovaračkom poglavlju 23. koje se odnosi na pravosuđe, borbu protiv korupcije i temeljna prava.

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo pravde BiH, a ministar Habijan je sudionicima prenio hrvatska iskustva u prilagodbi vlastitog zakonodavnog okvira europskoj praksi.

Kazao je kako Hrvatska apsolutno podupire europski put BiH, ali je upozorio da to nije lagan niti jednostavan proces, a pregovaranje o poglavlju 23. uvijek je najizazovnije i traži promjenu brojnih zakona, posebice onih koji se odnose na učinkovitost pravosuđa, zaštitu ljudskih prava i jačanje borbe protiv korupcije.

Kao ilustraciju koliko je reformski proces pomogao Hrvatskoj, Habijan je istaknuo kako je u vrijeme kada su otvoreni pregovori s EU na sudovima u Hrvatskoj rješavanje čekalo milijun i 800 tisuća predmeta da bi danas ta brojka bila svedena na 520 tisuća.  

Kaže kako je racionalizacija mreže sudova pomogla njihovu učinkovitost, dok borba protiv korupcije ostaje trajnom zadaćom koja nikada ne prestaje pa se svake tri godine donosi novi akcijski plan.

"Sve nam je to donijelo samo dobro i brojne benefite koje su građani prepoznali", ustvrdio je hrvatski ministar pravosuđa.

Izvor: Hina/Vlada

 

Pisane vijesti