Horvat: Izmijenjeni Zakon o obnovi ne propisuje imovinsko-pravne odnose

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kazao je da se izmijenjenim Zakonom o obnovi, za koji je siguran da će brzo biti usvojen, više neće propisivati imovinsko-pravni odnosi, a dinamizirat će se procedura javne nabave.

Izmjene i dopune neće obuhvaćati samo drugačiju metodologiju pristupa obnovi u Zagrebu i na Banovini, rekao je ministar novinarima, ističući kao bitnim iskustvo koje su stekli transformirati u zakonske izmjene.

Horvat je za predloženi model izmjena i dopuna rekao da je izrađen i da je na stolu, međuresorno ga trebaju uskladiti i bit će predmet javne rasprave, a nakon toga u hitnoj proceduri nakon prihvaćanja na Vladi upućen u saborsku proceduru.

Izrazio je uvjerenje da će vrlo brzo biti i usvojen.

Gubimo puno vremena zbog neriješenih pitanja iz prošlosti

Ukazujući na osam ključnih problema koje su predmet izmjena i dopuna Horvat je zaključio da se trenutno gubi puno vremena zbog neriješenih pitanja iz prošlosti te nedostaje vremena da bi u potpunosti uredili imovinsko-pravne odnose i legalizaciju.

Stoga se, kazao je, zakonom više neće na ovakav način preispitivati imovinsko-pravne odnose, legitimnost, odnosno je li zgrada postojeća ili nije, a na drugačiji način će biti prihvaćena činjenica u kojim su stanovima ili kućama ljudi živjeli da bi definirali prioritete.

Uvode se europski pragovi javne nabave propisani europskom direktivom koji definiraju, objašnjava Horvat, do koje mjere se ponašamo po pravilima Europske komisije, a ispod kojih pravila možemo javnu nabavu, prvenstveno jednostavnu, uređivati sami.

Prag jednostavne nabave diže se na milijun kuna

Prag jednostavne nabave od 200 tisuća kuna podiže se na oko milijuna kuna, a prag od 500.000 kuna na oko 39 milijuna kuna, rekao je Horvat.

Time će se, uvjeren je, smanjiti broj postupaka javne nabave i dinamizirati procedura na način da rokovi i žalbe traju puno kraće.

Objasnio je da u tom procesu više neće biti Državne komisije za kontrolu javne nabave, pa će se definirati koje će biti žalbeno tijelo. Siguran je da će u tim postupcima provođenja jednostavne nabave ta nabava biti puno propulzivnija.

Ministar je napomenuo da postoji obnova javnog i privatnog vlasništva te da u segmentu privatnog tehničko-financijska kontrola ostaje u modalitetu koji je dosad bio osmišljen, dok će u segmentu javnog dati priliku osnivaču ili vlasniku da tehničko-financijsku kontrolu ugovara i provodi sam.

Vezano za omjere financiranja rekao je da razgovori i dogovori s Gradom Zagrebom traju, a svjesni su zatečene situacije u segmentu gradske likvidnosti jer zaduženost ide do 20 posto proračuna.

Stoga smatra da se, ako i nametnu gradu povećanu participaciju, može dogoditi da Grad ne može osigurati likvidna sredstva. To su sve činjenice koje stavljaju na stol, kazao je.

Vanđelić i ja se ne svađamo

Kad je riječ o odnosu ministarstva i Fonda za obnovu, na čijem je čelu Damir Vanđelić, te polemikama oko privremenog smještaja koji treba još oko tisuću obitelji pogođenih potresom, Horvat je rekao kako odgovorno tvrdi da se Vanđelić i on ne svađaju.

"Koncepcijski se razlikujemo u pristupu i to što se Vanđelić nakon tri ili četiri mjeseca sa mnom složi je samo verifikator da smo izgubili vrijeme koje smo mogli upotrijebiti na efikasniji način", ustvrdio je Horvat.

Kazao je da se koordinacije održavaju tjedno ili maksimalno dvotjedno te da je to mjesto na kojem se razgovara i dogovara, na kojem se može kritizirati i hvaliti.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Darko Horvat