Horvat na Novoj TV o detaljima Zakona o obnovi od potresa: Onima čije će se kuće morati rušiti, država će graditi nove

Zakon o obnovi od potresa, danas je predstavljen u Vladi. O detaljima obnove i rokovima u Dnevniku Nove TV govorio je ministar Darko Horvat. 
 
"Ovo je vrlo teško pitanje. Bilo bi nevjerodostojno govoriti o konkretnom datumu", odgovorio je Horvat na pitanje kad građani mogu očekivati obnovu svojih domova.
 
Kazao je kako su doveli zakon u fazu da je spreman za prvo čitanje.
 
"Slažem se s puno komentara koji su došli od oporbe. Držat ću ih za riječ u ovih nekoliko tjedana. Oporba tvrdi, bude li dobar i provediv zakon, oni će ga podržati. Ja sam siguran da je ovaj koncept već na tragu dobrog i provedivog zakona. U dva čitanja popeglat ćemo neke nedostatke", najavio je Horvat. 
 
Vjeruje da će usvajanje zakona uslijediti u rujnu. 
 
Svaka zgrada – certifikat
 
"Vlada RH i prije izbora stavila je na raspolaganje kroz dvije ili tri odluke određena sredstava za sanaciju krovišta, potpornih zidova i drugih elemenata. Ovo je jedna elementarna nepogoda koja se ne može riješiti od petka do ponedjeljka", kazao je na opasku da stiže zima i da su možda neki nestrpljivi. 
 
Na pitanje kako misli spriječiti lešinarenje i nerealne cijene za radove koje su građani primorani plaćati, odgovorio je: "Mi smo u samom konstruktu zakona odredili da to bude organizirana obnova, da institucije provode javna nadmetanja, da se definiraju maksimalni iznosi cijena projektiranja, radova i materijala". 
 
Poručio je kako će onima čije će se kuće morati rušiti, država graditi novu.
 
"U fazi smo definiranja kriterija temeljem kojih ćemo odrediti kvadraturu i faznost gradnje takve kuće. To će biti visoki roh-bau, izgrađen na teret države", rekao je. 
 
Odgovarajući na pitanje hoće li se jednako obnavljati vlasnicima čija je jedina nekretnina oštećena kao i iznajmljivačima kazao je: "I o tome razgovaramo. Svemu pristupamo s punom dozom povjerenja. Svi vlasnici koji su bili zatečeni potresom i koji su bili pravi vlasnici na dan potresa imat će pravo na obnovu." 
 
Ministar je rekao da će onima koji su sami počeli graditi, država nadoknaditi  sredstva. Nada se kako će do rujna početi s projektiranjima. Sve zgrade će dobiti protupotresnu obnovu višeg stupnja nego su bile prije potresa.
 
"To će reći struka. Svaka zgrada, a to je ugrađeno u zakon, dobit će protupotresni ili seizmički certifikat kojim ćemo morati ustanoviti koja je otpornost zgrade", rekao je,
 
Drugačiji APN?  
 
Horvat je najavio i kako se nastavlja s APN programom.
 
"Možda u malo drugačijoj formi. U ovom trenutku smo sigurni da želimo kontinuitet u ovoj energetskoj obnovi. Način na koji se u ovom trenutku subvencionira obnova stanova, a možda ima mogućnosti modaliteta drugačijega pristupa, ali puno fleksibilnijih. Jedna od ideja da svi oni poticajni stanovi koji traže vlasnika, imaju u prvom koraku potrebu za određenim angažmanom i za zaduženjem. Ako i jedan dio tih stanova napravimo i omogućimo najam tih stanova, ti najmoprimci neće biti kreditno opterećeni i moći će taj kreditni aranžman tražiti u pogodnijoj situaciji", objavio je. 
 
Rekao je i kako misli da će rupe za eventualne malverzacije biti minimalne.
 
"Ja sam u poduzetništvu uvijek zagovarao drugu priliku", odgovorio je na pitanje zašto više nije ministar poduzetništva.
 
"Ali ovo je meni treća prilika. Nemojte zaboraviti da sam ja bio i ministar poduzetništva i obrta, pa ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, danas ministar prostornog uređenja. Mislim da su i godine tu gdje neka perspektiva više možda ni neće postojati", zaključio je ministar.
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 

Pisane vijesti | Darko Horvat