Horvat najavio potpore za visoke tehnologije i nastavak poreznog rasterećenja

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u srijedu kako će do kraja godine biti izmijenjen zakon o poticanju ulaganja tako da omogući potpore za investicije u visoke tehnologije neovisno o broju otvorenih radnih mjesta, a najavio je i nastavak poreznog rasterećenja poduzetnika.

"Do kraja godine izmijenit ćemo zakon o poticanju ulaganja", kazao je Horvat na konferenciji 'Dan velikih planova' u organizaciji tjednika Lider, najavljujući da za koji dan u javnu raspravu idu izmjene zakona. 

Današnji zakonodavni okvir, kako je naveo, kaže da, želi li investitor državnu potporu, mora uvesti ili otvoriti adekvatan broj radnih mjesta, sukladno visini investicije.

Naša filozofija ide ka tome da, ako robotizirate, automatizirate ili uvodite softverska rješenja gdje neće više neposredno raditi čovjek nego automat ili robot, nema potrebe uvjetovati takvu investiciju novim zapošljavanjem, pojasnio je Horvat.

Horvat je među ostalim rekao i kako u Hrvatskoj nikada kao sada nije bilo konkurentnijih izvora financiranja te da kapital u Hrvatskoj nikada nije bio jeftiniji. 

"To nudi optimizam, jer u zadnjih 15 godina nismo imali veću perspektivu i pitanje je hoćemo li je imati u sljedećih 15 godina", rekao je.

Kazao je i kako je na sceni "velika metla koja mete zaostavštine i loše poslovne odluke uprava privatnih i državnih kompanija"

No, to košta, rekao je Horvat i dodao kako nije lako imati suficit državnog proračuna s izdacima od otprilike pet milijardi kuna za vraćanje dugova iz prošlosti.

Rast će u trećem kvartalu biti veći

Podsjetio je na rast gospodarstva u prvom kvartalu od 3,9, rekavši da on nije slučajan, te ustvrdio da će rast u trećem kvartalu biti veći.

Ocijenio je da su bespovratna sredstava iz EU-ovih fondova izravna prilika za investiranje, jer već u ovoj godini EU fondovi nude 94 milijarde eura.

Dodao je i kako je tržište radne snage bilo rak rana i bit će još više ako se ne otvore radna mjesta zbog kojih mladi ljudi odlaze u druge zemlje. Najkvalitetnija radna snaga odlazi na daleko veće plaće i trebamo sve učiniti da se to spriječi, naglasio je. 

Odgovarajući na pitanja novinara vezana uz moguću recesiju, kazao je da ni hrvatski građani niti poduzetnici niti lokalna i centralna država nikada u potpunosti neće biti spremni za recesijski proces.

"Možemo biti spremni ublažiti njegove efekte i to je upravo intencija Vlade - posložiti zakonodavni okvir da poduzetniku bude što je lakše moguće, da mu proces bude što jeftiniji", poručio je.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Darko Horvat