Horvat: Obnova u Zagrebu ne kasni, odvojit ćemo 20 milijuna za Sisak i Petrinju

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat odbacio je prozivke da Vlada nije ništa napravila za Zagreb nakon potresa te je poručio da će za obnovu Petrinje i Siska prioritetno odvojiti 20 milijuna kuna proračunskih sredstava.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić prozvao je u ponedjeljak u RTL-u Vladu da u Zagrebu nakon potresa ništa ne radi, ustvrdivši da je Zakon o obnovi donesen ali da i dalje nema provedbenih akata iako je Zagreb odavno trebao biti veliko gradilište. 

Ministar Horvat je pak za RTL odbacio te Kalinićeve navode podsjetivši da je Vlada donijela sve provedbene akte i pripremila prve natječaje, a javni pozivi će biti objavljeni za otprilike 14 dana. 

"Volio bih čuti Kalinića u čemu se kasni. Zagreb je u ovom trenutku gradilište. Od 1007 hitnih intervencija, mi smo riješili više od 50 posto, isplatili nešto više od 30 milijuna kuna onima koji su se prihvatili obnove", istaknuo je Horvat.

Napomenuo je da se za ono što se može učiniti, ne treba čekati akte Vlade jer u Zakonu o obnovi jasno piše da će sve ono što će biti isprojektirano, biti refundirano. Svi ti projekti mogu pričekati prve javne natječaje, odnosno prvu intervenciju Fonda koja će se dogoditi brzo, dodao je.

"Proces obnove je započeo zaprimanjem zahtjeva. Ministarstvo odgovara promptno, izdat ćemo odluke i na temelju odluka pristupiti organiziranoj obnovi", poručio je.

Prioritetno ćemo odvojiti 20 milijuna kuna za Sisačko- moslavačku županiju

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović poručio je kako očekuje žurnu pomoć države od nekoliko milijuna za najnužniju sanaciju nakon jutrošnjeg potresa, a Horvat je istaknuo kako milijune treba pribaviti.

"Mi smo do sada uspjeli pribaviti oko 12 milijardi kuna europskog novca kojima ćemo započeti obnovu Zagreba. Na sličan način, ali prioritetno da ne čekamo i gubimo vrijeme, odvojit ćemo 20-ak milijuna kuna proračunskih sredstava", objasnio je.

U srijedu će, kaže, zaključkom Vlade inicirati javni poziv na koji će se moći javljati svi koji imaju oštećene nekretnine na području Sisačko-moslavačke županije. Nije siguran da će to biti dovoljno sredstava, ali s obzirom na to da smo u proračunskoj godini, mora se čekati 1. ili 2. siječnja kako bi se sredstva iz 2021. zakonski mogla staviti na raspolaganje.

"Slična metodologija kao u Zagrebu. Hitne intervencije radit će vlasnici. Apeliram da projektanti i izvođači budu ovlaštene osobe jer to je ključni razlog zbog čega jedan broj zahtjeva u Zagrebu nismo priznavali", pojasnio je Horvat.

Sva će potresom pogođena područja dobiti pomoć kroz refundaciju troška koji će ugovoriti privatni vlasnici, dodao je ministar. Uz to, istaknuo je kako se već danas započelo sa skidanjem dimnjaka. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Darko Horvat