Horvat: Rast u prvom kvartalu pretežito temeljen na velikom rastu investicija

Strukturne promjene koje su se dogodile, spajanje Agencije za investicije i konkurentnost s Ministarstvom gospodarstva i doprinos promjeni filozofije u privlačenju investicija, dovelo nas je do toga da nam je rast gospodarstva u prvom kvartalu, ne isključivo, ali pretežito temeljen na enormnom i skokovitom rastu investicija, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat novinarima na marginama treće konferencije "InvestCro: Investicije u ključnim sektorima", u organizaciji medijske kuće Styria.

Investicije porasle za 11,5 posto

Hrvatski BDP u prvom je tromjesečju ove godine porastao za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu su investicije zabilježile rast za 11,5 posto. 

Horvat ističe da Hrvatska ima investicijski rast na razini od oko 11,2 posto, pri čemu, konačno, u strukturi tih investicija ne dominira turizam. Pritom, imamo dvostruko veći investicijski zamašnjak u metaloprerađivačkoj, drvnoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji od onoga što nam se događa u turizmu, no to ne znači da turistički sektor zapostavljamo, kazao je. 

Smatra i da rast industrijske proizvodnje, koji je prisutan peti mjesec zaredom, daje optimizam. Promjenom strukture i trenda uvoza, pri čemu dominantno više ne uvozimo samo robu široke potrošnje već i tehnologiju, u industrijskoj politici događaju dobre stvari i brojke, objašnjava.

"I to je kontinuitet koji ćemo nastojati zadržati u želji i namjeri da nas ovaj rast industrijske proizvodnje od tri posto ne zadovolji već da godinu završimo s nekim malo optimističnijim brojkama", kaže Horvat.

Rast gospodarstva u 2019. bit će daleko bolji od konzervativnih projekcija

Poručuje da, osim što je siguran da će brojke rasta gospodarstva u drugom kvartalu biti dobre, da će i cijela 2019. biti daleko, daleko bolja od onih konzervativnih projekcija, i Vlade, ali i Europske komisije i rejting agencija. Dvije od tri rejting agencije dale su Hrvatskoj investicijski rejting te time okruženju dale do znanja da se ovdje neke stvari mijenjaju te da Hrvatska postaje poželjna investicijska destinacija, rekao je.

Ministar gospodarstva je na konferenciji posvećenoj investicijama spomenuo dva energetska investicijska projekta, a na upit o kojim je projektima riječ,  odgovorio je da ne želi apostrofirati ono na čemu trenutno radi ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

"Javna poduzeća i u energetskom sektoru pripremaju i u završnoj su fazi ishođenja svih potrebnih dozvola za dvije vrlo interesantne infrastrukturne i energetske investicije. Bit će prilike i vremena", rekao je Horvat.

Kazao je i da u ovom trenutku pripremaju i "ljubomorno čuvaju" jednu investiciju, otkrivši tek kako investitor dolazi iz Njemačke.

Ustvrdio je i kako u prilog Hrvatske kao izvrsne investicijske destinacije idu i neke brojke i podaci, pri čemu ističe DESI indeks (Indeks digitalnoga gospodarstva i društva) koji "polako pokazuje" procese digitalne transformacije države u 2019. godini, a tu je i hrvatska industrija koja je "osposobljena za anuliranje negativnog trenda te konačni početak rasta na razini od tri do četiri posto".

 



Pisane vijesti